En pose med gamle breve blev til kvindernes danmarkshistorie i 1900-tallet

Boganmeldelse: I »Der hvor du ikke vil hen« etablerer Astrid Saalbach på sin vej op igennem 1900-tallet en slags undertrykkelsens kavalkade med billeder af en borgerlig-bornert fordømmelse af kvindeligt letsind.

Det er ikke mindst de mange glemte eller oversete, men her i romanen præcist fremkaldte kapitler og detaljer, der giver det afgørende løft til Astrid Saalbachs funktionelle prosa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Howalt Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For mange år siden, har forfatteren Astrid Saalbach fortalt, fandt hun en pose med gamle breve, da hun ryddede op i sin mormors hus. Det er de breve, der nu har leveret inspirationen til en stor historisk roman, »Der hvor du ikke vil hen«, om kvinders liv og kvindevilkår i Danmark op gennem 1900-tallet.

Meget passende er det netop en pose med bundter af gemte, gulnede breve, dokumenter og avisudklip, der i romanen sætter handlingen i gang omkring pigen Sigrid fra Faaborg og hendes moster Anna. To kærlighedshistorier og to kvindeskæbner vikles grundigt og livsbestemmende ind i hinanden, og undervejs gør Astrid Saalbach med dramatikerens håndelag brug af de virkningsfulde sceneskift. I nogle kapitler krydsklippes hurtigt mellem to personer, og på et mere overordnet plan foretager romanen en epoketypisk bevægelse fra provinsen ind til storbyen og videre ud i verden, Faaborg, København, London!

»Når Saalbach følger Anna til bronkoskopi på sanatoriet, bliver et stykke danmarkshistorie i tuberkulosens skygge uhyggeligt nærværende og levende.«


Astrid Saalbach har med omhu indarbejdet faserne i den danske kvindehistorie i sin roman. Med sikker tidsfornemmelse etablerer hun på sin vej op gennem 1900-tallet en slags undertrykkelsens kavalkade med billeder af en borgerlig-bornert fordømmelse af kvindeligt letsind i omgangen med det andet køn, med blokeringerne i forbindelse med pigers og unge kvinders uddannelsesmuligheder og - valg og med presset på unge kvinder for at fastholde dem i rollen som hjemmegående husmødre osv. osv.

Forfatteren går målrettet frem og demonstrerer overbevisende sit greb om den grundige research. Med en overflod af historiske markører som den spanske syge, gullashtidens ekstravagance, kvinders stemmeret, charleston, arbejdsløshed, funkishuse og arkitektmøbler, nazismens fremvækst, flygtningestrømme, ophold på tuberkulosesanatorier og modekreationer af Holger Blom lægger hun det solide og gennemarbejdede tidsmæssige fundament for romanbygningen. Velovervejet spilles på en slags aha-effekt hos læseren, når parallellerne mellem den aktuelle pandemi og den spanske syge eller tuberkulosen demonstreres, eller når reaktionerne på 30ernes flygtningestrøm fra Tyskland kaster sit sidelys ind over dagens flygtningedebat:

I bogen »Der hvor du ikke vil hen« bliver læseren introduceret til hovedkaraktererne Astrids og Sigrids historier, og Berlingskes anmelder giver bogen 4 ud af 6 stjerner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Lindhardt og Ringhof.

»Man talte om det, man altid talte om på den tid, de nye flygtninge. Jøder og kommunister de fleste, der var begyndt at komme over grænsen fra Tyskland, hvor nazisterne i snart et år havde haft magten. Enoghalvfjerds havde man indtil videre taget imod, hvad mange mente måtte være nok.«

Samspillet mellem Annas og Sigrids historier er kompliceret, og i romanens sammenhæng kommer figuren Sigrid i nogen grad til at stå i skyggen af Anna. De absolut stærkeste afsnit i »Der hvor du ikke vil hen« er kapitlerne, der følger Annas arbejde som tandlæge på Grønland og under opholdet som tuberkulosepatient på Nakkebølle Sanatorium.

Når romanforfatteren Astrid Saalbach skriver en slags tændernes grønlandshistorie eller sætter sig sammen med Anna i hundeslæden for at køre fra udsted til udsted, så skærpes læserens opmærksomhed, og når Saalbach følger Anna til bronkoskopi på sanatoriet, bliver et stykke danmarkshistorie i tuberkulosens skygge uhyggeligt nærværende og levende.

Det er ikke mindst de mange glemte eller oversete, men her i romanen præcist fremkaldte kapitler og detaljer, der giver det afgørende løft til Astrid Saalbachs funktionelle prosa og hendes version af en kvindernes danmarkshistorie. Det er værd at blive mindet om, hvad en pose eller kasse med gemte breve kan fortælle om kvindevilkår i en ikke særligt fjern fortid. Spørgsmålet om, hvortil vi i dag er nået i en ligestillingsproces, svæver udfordrende over siderne i »Der hvor du ikke vil hen«.

Der hvor du ikke vil hen
Forfatter:
Astrid Saalbach. Sider: 416. Pris: 300 kroner Forlag: Lindhardt og Ringhof.