Efter at have læst »Gabestoksvoldtægten« var anmelderen lige ved at opgive at læse færdig

Boganmeldelse: Journalisten og forfatteren Carsten Norton formår i første bind af »Engle dør aldrig« at holde balancen mellem det voldsomme og det essentielle i sin gennemresearchede fortælling om den kriminelle rockergruppe Hells Angels og dens mange bestialske meritter.

Hells Angels' historie er værd at blive klog på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix/2012
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er efterhånden længe siden, Hells Angels har prydet landets avisforsider og fået nationale tv-stationer og digitale nyhedssites til at »gå i breaking«.

Men det er ikke ensbetydende med, at gassen er gået af Danmarks største og mest magtfulde rockerklub.

Tværtimod.

Helvedes Engle lever i bedste velgående og drøner stadig rundt i det danske samfund, hvor de udøver de kriminelle aktiviteter, der i årtier ikke bare har kastet skræk og rædsel – samt dyb fascination og tiltrækningskraft – af sig, men også har kostet menneskeliv på stribe.

Derfor er Hells Angels stadig »en god historie« og dermed værd at skrive bøger om. Og det er lige præcis, hvad journalisten og forfatteren Carsten Norton har gjort.

Bogen hedder »Engle dør aldrig – Hells Angels i Danmark« og er det første af i alt to mindre murstensbind, der på et leje af alt lige fra titusindvis af politirapporter og retsdokumenter til udskrifter af timelange rum- og telefonaflytninger samt bunkevis af mundtlige kilder giver et gennemresearchet indblik i rockerklubbens gøren og laden på dansk jord i fire årtier.

Blodig tidslinje

Og heldigvis er der ikke tale om en lidt lang i spyttet-afhandling, men derimod om en bog, der på dokumentarisk vis – ledsaget af fotos og faktabokse – foretager et hav af relevante punktnedslag på en lang og snørklet tidslinje, der starter med 50ernes »farlige ungdom« foran en biograf i Indre By og slutter på bagkant af Store Nordiske Rockerkrig i slutningen af 90erne.

Tidslinjen er dog ikke blot lang og snørklet.

Den er også smurt ind i amerikaniserede drømme om frihed, fuldendt foragt for autoriteter og et hårdtslående ønske om broderskab og loyalitet. For slet ikke at tale om vanvittig vold, forskruede verdens- og menneskesyn og litervis af menneskeblod.

Men hvad enten Carsten Norton dykker ned og eksemplificerer det ene eller det andet, så drukner han aldrig i hverken tabloid sensationstrang, favoriserende farvelader, intimideret idoldyrkelse eller fordømmende frontalangreb.

Carsten Norton formår med andre ord at holde balancen. Og det er lidt af en præstation. Ikke mindst, når det kommer til de punktnedslag, der omfatter Hells Angels' mange bestialske handlinger.

Bogen »Engle dør aldrig – Hells Angels i Danmark« er skrevet af forfatter Carsten Norton, og Berlingskes anmelder giver bogen fire ud af seks stjerner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Politikens Forlag.

Op i røven med jer

Tag for eksempel kapitlet »Gabestoksvoldtægten«, der godt nok fandt sted et par år før den officielle dannelse af Hells Angels i Danmark, men hvori flere af de individer, der senere fik lov til at sætte sig op på en Harley-Davidson og leve et outlaw-liv iført rygmærke, angiveligt deltog.

Gabestoksvoldtægten gik ud over en 19-årige pige, der af uvisse grunde blev sat i en gabestok og voldtaget og på anden vis mishandlet i hele syv timer af et tocifret antal mænd.

Dette modbydelige punktnedslag finder sted cirka en tredjedel inde i bogen, og hvis jeg skal være helt ærlig, så var det bagefter svært at genoptage – og for den sags skyld retfærdiggøre – læsningen af resten af bogen.

Op i røven med jeres frihedsidealer, skabt af hvide over there-veteraner efter Anden Verdenskrig. Skid hul i jeres fascination af Marlon Brando og andre popkulturelle skikkelser. Og bu-hu til jeres længselsfulde fastholdelse af familielignende broderskaber. I er ikke en bogside mere værd!

På den anden side, så er Hells Angels' historie værd at blive klog på. Den fortæller nemlig ikke bare noget om dem, den fortæller også noget om os andre og det samfund, vi i fællesskab har opbygget og lever i.

Og ligesom man aldrig bliver millionær af at vende rumpetten til en 25-øre, så bliver man heller aldrig klogere på sig selv eller andre, hvis ikke man giver sig tid til at gå en tur på andre tidslinjer end sin egen.

Ja, jeg ved det godt. Ræsonnementet lyder, som var det taget fra en Ga-Jol-æske. Men det er ikke desto mindre sandt. Og på bagkant af »Engle dør aldrig« må jeg, ja, sande, at første bind af historien om Hells Angels på dansk jord har sat sig et aftryk, som jeg måske ikke vil bruge en hulens masse krudt på i tiden, der kommer, men som jeg heller ikke ville have været foruden.

Engle dør aldrig
Forfatter:
Carsten Norton. Sider: 328. Pris: 300 kroner. Forlag: Politikens forlag.