Borgerkrig og baklava: Hun levede under Stalins Øje i Europas glemte land

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Lea Ypi begyndte livet under Hoxhas regime i Albanien og endte som professor i politisk teori i London. Hendes erindringsværk, »Fri«, åbner det lukkede land og undersøger begrebet »frihed«, om det så er under socialismens eller kapitalismens faner.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad det være sagt med det samme: Albanien er ikke det land, vi snakker mest om herhjemme. Faktisk nærmest slet ikke. Og for mit eget vedkommende er kendskabet til lilleputnationen, der (åbenbart) ligger ud til Adriaterhavet (tak, Google), da også groft sagt begrænset til, at Albanien er et land, vi altid vinder over i fodbold.

Det gjorde vi i øvrigt en juniaften tilbage i 1993, hvor Danmark, blandt andet takket være to mål af Frank Pingel, vandt 4-0, og hvor jeg helt sikkert ikke var den eneste, hverken i Parken eller hjemme foran fjernsynet, der ikke gjorde sig tanker om, hvad de albanske spillere, som løb rundt inde på grønsværen, havde med sig i bagagen.

Men det ved jeg nu. Sådan for alvor. Knap 30 år senere. For jeg har læst en bog, der er hedder »Fri«, og som er skrevet af Lea Ypi, der er professor i politisk teori ved London School of Economics, men som først og fremmest – og vigtigst af alt i denne sammenhæng – er født og opvokset i Albanien.

»Fri« handler nemlig om Lea Ypis turbulente og alt andet end identificerbare, men virkelig interessante opvækst i et dybt kommunistisk Albanien, der, sideløbende med at lille Lea bliver til teenageren Lea, undergår voldsomme politiske forandringer. Før, under og ikke mindst efter Berlinmurens fald.

Stalin og Hoxha

Og hvad førte forandringerne egentlig med sig? Var tiden på bagkant af de væltede statuer af Josef Stalin og Enver Hoxha overhovedet bedre end tiden, hvor de stod mejslet i både sten og sind som verdens ånd? Blev det albanske folk egentlig mere frit og langt lykkeligere af at sige farvel til det kendte, hvor indelukket det end var, og i stedet forsøge at sige hej til det ukendte på den anden side? Og hvad er frihed i det hele taget for noget? Og hvor er den størst? Under socialismens faner? Eller under kapitalismens?

Professor i politisk teori Lea Ypis nyeste udgivelse »Fri« handler om hendes opvækst i Albanien, og det albanske kommunistiske styre danner rammen for en turbulent men interessant opvækst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Informations Forlag.

Det og meget, meget mere giver Lea Ypi sit eget personlige svar på i bogen, der kan betegnes som et politisk erindringsværk skrevet med en politisk engageret professors akademiske tastaturtryk, men som i lige så høj grad er en 42-årig kvindes dagbogslignende tilbageblik på en barn- og ungdom præget af alt lige fra Stalins øjne og synet af en coladåse til borgerkrig og baklava.

Og det er netop denne (konstante) pendulering mellem flot leveret historieundervisning og et virkelig interessant selvportræt af en identitets- og ståstedssøgende kvinde, der gør »Fri« til en fornøjelse at bruge tid på.

Men Lea Ypis balancegang mellem det akademiske og det dybt personlige (uden på noget tidspunkt at blive terapeutisk, gudsketakoglov) gør også, at Albanien for mit vedkommende ikke længere kun er et land, som vi altid slår i fodbold.

Det er derimod (også) et land, der bærer rundt på en historie, som den dag i dag er hamrende aktuel. Politisk såvel som menneskeligt. Se dig bare omkring på en verden, hvor historierne gentager sig selv. Men se også efter »Fri«, næste gang du er i boghandlen.

Fri
Forfatter:
Lea Ypi. Oversættelse: Steffen Rayburn-Maarup. Sider: 342. Pris: 299,95. Forlag: Informations Forlag.