Bestsellerstjernen Ken Follets skræmmende undergangs-thriller sender gys gennem krop og sjæl

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Med »Aldrig« går den verdensberømte forfatter Ken Follett nye veje. Hans moderne politiske thriller burde have været mere kortfattet, men fremstår overordnet intens og medrivende, ligesom den imponerer med udenrigspolitisk overblik.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man gerne vil leve videre i den trygge forvisning om, at våbenkapløbet mellem verdens atommagter holder landene imellem i ave, så vi undgår en altudslettende atomkrig, ja, så skal man afholde sig fra at læse Ken Folletts seneste mursten af en roman, »Aldrig«.

Fremtiden får her et andet skær efter endt læsning – den synes pludselig kortere og markant mere ustabil, og man bliver skræmmende bevidst om, hvor skrøbelig verdensfreden er.

»Aldrig« er som et isnende vindpust fra Den Kolde Krig, der rammer én i nakken og sender et gys gennem krop og sjæl. Et velresearchet realistisk bud på, hvor lidt der skal til, før dramatiske internationale begivenheder og efterfølgende politiske beslutninger kan skævvride den skrøbelige balance mellem krig og fred.

Ken Follett er en af verdens bedst sælgende forfattere, og alene i Danmark har han solgt over 1,8 millioner bøger. Follett har netop udgivet en spændingsroman om mulig atomkrig, »Aldrig«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph.

Det kan ske igen

Follett forklarer i et kort forord, at han under researchen til en af sine tidligere bøger blev »chokeret over at erfare, at Første Verdenskrig var en krig, som ingen ønskede«, men »gang på gang traf kejsere og statsministre dog beslutninger – logiske, moderate beslutninger – der hver for sig førte verden et lille skridt nærmere den værste konflikt, den nogensinde havde befundet sig i.«

»Aldrig« er en forestilling om, at det kan ske igen. At verden kan ende i en krig, som ingen ønsker, og at den i så fald vil have et andet og langt voldsommere udfald – af den simple grund at en lang række lande, og ikke alle af dem lige stabile, besidder atomvåben.

Med et simpelt, men flersporet plot udlægger Follett verden, som den kunne se ud lige nu eller lige om lidt.

Romanens absolutte hovedperson er den kvindelige amerikanske præsident, Pauline Green, en midtsøgende republikaner, der udfordres af både en spradebasse af en politisk modstander, internationale konflikter i Afrika og Asien og af uro i privatlivet.

Romanen er for så vidt en kollektivroman med flere hovedpersoner. Vi følger også den smukke og dygtige jødiske CIA-agent Tamara Levit, der som udstationeret på ambassaden i Tchad er med til at forhindre en eskalering af en truende konflikt i området, og som i øvrigt indleder et hedt forhold til sin franske kollega Tab.

»Aldrig« er en højaktuel politisk spændingsroman, der bygger på den politiske verdensorden, som den ser ud i dag, og trækker tråde tilbage til det historiske forløb, der ledte op til Første Verdenskrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gyldendal.

På en af deres koordinerede efterretningsopgaver har Tab og Tamara kontakt til den hemmelige agent Abdul, der udgiver sig for at være cigaretsælger og forfølger sporet af en kokainsmugling for ad denne vej at finde bagmændene, Islamisk Stat i Sahara. Abduls farefulde færd og hans møde med den smukke afrikanske flygtning Kiah og hendes lille søn er et tredje spor i romanen.

Dogmatisk gammelkommunist

En fjerde og mindre intens, men lige så spændende del handler om viceministeren i den kinesiske udenrigsefterretningstjeneste, Chang Kai. Han er gift med en af Kinas mest populære tv-skuespillerinder og født ind i en magtfuld familie af dogmatiske gammelkommunister.

Han er dog selv progressiv og internationalt orienteret, og han gør et seriøst arbejde for, at konflikten mellem Nord- og Sydkorea skal eskalere, ikke mindst efter at en militær oprørsgruppe har taget magten i flere nordkoreanske byer – blandt andet hvor landet har installeret sine atomvåben.

Med et imponerende overblik og stor udenrigspolitisk indsigt samler Follett trådene, så truslen mod verdensfreden bliver meget nærværende.

Det er fornemt enkelt leveret, men det, der er en af bogens største styrker – at man som læser drages ind i flere liv og lærer flere figurer godt og grundigt at kende – er også en svaghed, eftersom bogen bliver for lang og med ind imellem lidt for mange (nogle gange ligegyldige, andre gange banale) detaljer.

Det trækker en stjerne ned i dette ellers helt forrygende, foruroligende nærfremtidsscenarie af et muligt atomart ragnarok.

»Aldrig«
Forfatter
: Ken Follett. Oversætter: Alis Friis Caspersen. Sider: 768. Pris: 400 kroner Forlag: Gyldendal.