5 stjerner: Usædvanlig medrivende bog stiller det dystre spørgsmål: Står Europa endnu til at redde?

AOK
Litteratur

Boganmeldelse: Forskningschef og næstformand i den norske Nobelpriskomité Asle Toje har med »Mellemspil« begået en medrivende syntese af viden, velskrevethed og forhåbninger, hvor budskabet handler om at »genopdage og værdsætte vores egen kultur og historie«.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Asle Toje er en kendt skikkelse i Norge. Han er næstformand for den norske Nobelpriskomité, som uddeler Nobels fredspris.

Før da var han forskningschef i det norske Nobelinstitut. Oprindelig er han uddannet i statskundskab på Oslo Universitet og fik sin ph.d. fra Cambridge University.

Ud over forskningen i statskundskab og særligt international politik skriver han jævnligt klummer i norske aviser. Det er netop en samling af disse, som udgør denne bog.

Europas hjørner

Klummerne i bogen har den nu 48-årige forfatter skrevet i perioden 2010-2020, da Europa blandt andet gennemlevede en finanskrise og var vidne til en begyndende coronakrise. (Og altså inden krigen i Ukraine, red.)

De fleste består i reflekterede rejseskildringer til forskellige hjørner af den europæiske verdensdel. Vi hører om besøg i Irland, England, Spanien, Paris, Kaliningrad, Schlesien, Grækenland, Moldova, Ukraine osv. Det er en europæer, som rejser rundt, men det også en europæer med forkærlighed for de varierede kulturelle traditioner, som verdensdelen har haft at byde på.

I rejseskildringerne er der som regel to eller tre lag. Et her og nu-lag, hvor Asle Toje – muligvis med stilistisk inspiration fra Ernest Hemingway – beretter om, hvad han ser, hvem han møder, hvad de siger, og hvordan de virker.

»Asle Tojes bog med gennemtænkte rejseskildringer er noget af det bedste, jeg har læst inden for denne genre. De er alle udtryk for stor viden plus velskrevethed plus et vigtigt budskab.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Gyldendal.

Herudover er der også et andet lag, hvor det første lag sættes i perspektiv med beretninger fra skønlitteraturen eller oplysninger og data fra faglitteraturen. Det kan for eksempel dreje sig om, hvad den nyere eller ældre forskning siger om udviklingen af den sociale lighed, teknologien eller den økonomiske vækst i det besøgte område og Europa som helhed.

Endelig er der af og til et tredje lag, hvor forfatteren tager sin egen fortid med ind i beretningen, hvis der er tale om et område, som han har besøgt før 2010. For eksempel har han været på sprogskole i England lige efter studentereksamen. Begivenheder herfra flettes så ind i refleksionerne i forbindelse med besøget i det efterhånden helt afindustrialiserede Nordengland.

Alarmerende afkristning

Asle Toje putter ikke med sine meninger, men han giver dem et belæg i de faktiske forhold i området og i samfundsforskningen. Han er tydeligvis bekymret på Europas vegne. Bekymret for, hvordan globaliseringen rammer, for de for få fødsler, for den stigende ulighed, for udbredelsen af socialt armod, for kasten vrag på traditionerne og for afkristningen.

Han formulerer det mod slutningen af bogen således: »Globaliseringen kan ikke gøres om, vi lever på en anden måde nu. De livsstilsændringer, du selv har oplevet, er formodentlig større end for noget andet menneske i historien. Det har vist sig, at dette hamskifte ikke bare skaber konform individualisme, det undergraver også gamle fællesskaber, institutioner og loyalitetsforhold.

Engang var Europa kendt som kristenheden, eftersom kristendommen er Europas fællesnævner. Men i EUs traktater er der ikke plads til den. Denne »store opløsning« er særlig smertefuld for Europa, hvor mange kulturer sameksisterer på et lille geografisk område. Europa kæmper med lav vækst, lave fødselstal, dårlige universiteter, uprofitabel indvandring, ringe innovation og overregulering. Europa er i tilbagegang.

Asle Tojes bog med gennemtænkte rejseskildringer er noget af det bedste, jeg har læst inden for denne genre. De er alle udtryk for stor viden plus velskrevethed plus et vigtigt budskab. Egentlig burde man vel slet ikke oversætte bøger fra bokmål, men nu er det sket. Og så har et dansk publikum i hvert fald ingen undskyldning for at undlade at læse denne skarpe bog, som ydermere har den fordel, at siderne bladrer sig frem helt af sig selv, når man først går i gang med læsningen.

»Mellemspil – Historien om tiåret, da Europa brast 2010-2020«
Forfatter: Asle Toje. Forlag: Gyldendal. Sider: 394. Vejledende pris: 300 kroner.