5 stjerner: Stephen Fry er måske lidt selvforelsket, men hans kærlighed til Antikken er forførende

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Hvis man tog sig en lille skraber i oldtidskundskab, er man gået glip af meget. Fordi Antikken var for fed. Herfra kommer nogle af vores civilisations bedste fortællinger, største dramaer og mest gribende nederlag. Heldigvis er det ikke for sent at få indhentet, og Stephen Frys trilogi er et oplagt sted at starte.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den Trojanske Krig fandt sted cirka 1200 fvt., og Homer beskrev den i »Iliaden« godt 500 år senere som et slag mellem grækere og trojanere, mennesker og guder, had og kærlighed, forfængelighed og udødelighed. Og her 3.200 år senere har Stephen Fry så gjort fortællingen om den legendariske krig mere frivol og arabeskagtig end nogensinde. »Troja« er indsigtsfuld og forførende, men som fortælling måske lidt for vildtvoksende.

Ligesom i de to forgængere, »Mythos« og »Helte«, tager Fry os med ind i hjertet af græsk mytologi. Denne gang skal vi derind, hvor prins Paris gifter sig med den skønne Helene, og det hele ender i død og ødelæggelse.

Som altid er en blodig myte god underholdning, og det er svært ikke at blive smittet af Stephens Frys elegant tilbagelænede og kærligt humoristiske fortællerstemme.

Stephen Fry er mest kendt som skuespiller, men den Cambridge-uddannede englænder har også stor succes som forfatter og TV-vært. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hannah Mckay/AFP/Ritzau Scanpix.

Hans særlige kunst er, at han gør guder menneskelige og mennesker guddommelige. For eksempel fortæller han om dengang, Troja blev grundlagt på en svinestreg, fordi den nærige og selvglade kong Laomedon tog røven på den hårdtarbejdende Herakles. Det fandt han sig selvfølgelig ikke i og sendte pest ind i byen som tak for sidst.

Ligesom guder kan være tossede af raseri og svage i ånden, kan mennesker være heltemodige og opnå særstatus som gud. Resten dør bare.

Total ødelæggelse

En morgen vågner Trojas dronning Hekabe af en livagtig drøm. Hun har drømt, at hun ikke fødte et barn, men en fakkel og usikker på drømmens betydning, spørger hun profeten Aisakos. Mon der er tale om, at barnet er skæbnebestemt til at oplyse verden med et strålende skær af berømmelse og hæder? Desværre ikke, svarer Aisakos. Faktisk tværtimod. Barnet vil komme til at betyde døden for alle og den totale ødelæggelse af Troja.

Det er ikke nødvendigt at have læst Stephen Frys to tidligere værker i trilogien, men det er svært ikke at få lyst til at læse dem efter at have læst »Troja«, mener Anne Sophia Hermansen. Fold sammen
Læs mere

Vi erfarer senere, at den søn, hun føder, er Hektor, som senere vil blive hævndræbt af Achilleus og slæbt tre gange rundt om byen efter en hest. Achilleus var en uovertruffen – og meget blodtørstig – kriger. Han havde dog ét sårbart punkt, og det var hans hæl. Hektors bror, prins Paris, rammer ham netop der med en pil, og da han dør, skal det naturligvis også hævnes.

I ti år varede Den Trojanske Krig, og den efterlod Troja smadret og brændt ned. Byen genopstod aldrig.

Til gengæld har myten levet videre, og historikere diskuterer stadig, hvor meget fakta og fiktion, »Iliaden« hviler på.

Hvis man tog sig en skraber i oldtidskundskab, er man gået glip af meget. Fordi Antikken var for fed. Herfra kommer nogle af vores civilisations bedste fortællinger, største dramaer og mest gribende nederlag. Heldigvis er det ikke for sent at få indhentet, og Frys trilogi er et oplagt sted at starte. Dog kan hans fortællestil blive en tand for selvforelsket, og der er ikke den perifere figur, hvis stamtræ ikke bliver gennemgået i samtlige forgreninger. Lidt mere stringens kunne være ønskeligt.

Omvendt er Frys styrke, at han giver psykologi og varme til sine personer, og man får næsten ondt af Laomedon, fordi han er så småtskåren, ligesom Herakles' og Achilleus hævngerrighed er et udsøgt studie i sig selv.

Endelig er det ikke nødvendigt at have læst »Mythos« og »Helte« forud for »Troja«, men det er til gengæld svært ikke at få lyst til at læse dem efter Frys gennemgang af den eventyrlige tiårskrig.

»Troja«
Forfatter: Stephen Fry. Oversættelse: Allan Hilton Andersen. Sider: 349. Pris: 299,95 kroner Forlag: Modtryk