5 stjerner: Generalprøven til 1. og 2. Verdenskrig kunne være endt med en katastrofe for Danmark

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Den fransk-tyske krig i 1870-71 var skelsættende for Europa. Fra krigen og frem til 1945 var Tyskland nøglespilleren i europæisk politik. Ny bog skildrer krigen med danske briller.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Europa var plaget af blodige krige, hvoraf nogle er bevaret i vor kollektive danske erindring, og andre er glemte. En af de glemte er den fransk-tyske krig 1870-1871, og det er forunderligt, for krigen var uhyre vigtig for Europas historie og peger frem mod de efterfølgende verdenskrige.

Den var også vigtig for danskerne, fordi de nordslesvigere, der i 1864 var blevet tyske, deltog i krigen på tysk side. Og så var Danmark i øvrigt nær ved at springe på krigsvognen og deltage på fransk side i håb om at få nogle tabte landområder tilbage fra tyskerne efter nederlaget i 1864. Det kunne være endt i en katastrofe.

Bismarck stod bag

Om krigen og den europæiske politiske situation har militærhistorikeren Niels Bo Poulsen skrevet bogen »Den katastrofale triumf«. Niels Bo Poulsen har en lang række fine værker bag sig om blandt andet danske SS-soldater på Østfronten og Første Verdenskrig.

Det var den tyske kansler Bismarck, der stod bag krigen, idet han ønskede at styrke Preussens stilling, og han formåede at trække franskmændene ind i en krig, de ikke var militært forberedt på. Store befolkningsgrupper på begge sider af landegrænsen hilste krigen velkommen, fordi begge sider troede på en hurtig sejr. Men det blev en lang og særdeles blodig krig, som fik alvorlige politiske konsekvenser. Ikke mindst betød krigen, at Preussen blev styrket efter sejren, og at Tyskland blev en afgørende stormagt.

Man studerer krigsnyheder i Tivoli fra den fransk-tyske krig. Illustration fra bogen. Fold sammen
Læs mere

I begyndelsen af krigen var danske politikere og den danske befolkning fristet til at erklære Tyskland krig og være på den vindende side. De første nederlag til Frankrig slog imidlertid koldt vand i blodet på danskerne, og man erklærede sig som neutrale, dog med en tilføjelse om, at man senere kunne deltage.

Niels Bo Poulsen er ikke for ingenting militærhistoriker, og han gennemgår detaljeret og kyndigt de militære slag, og hvorfor de faldt ud til Tysklands fordel. Der er spændende og dramatiske beskrivelser, som enhver krigsinteresseret pige og dreng vil læse med begejstring.

Blixens far

Det er en af bogens mange kvaliteter, at Niels Bo Poulsen lader danske krigsdeltagere være en væsentlig del af bogen. Karen Blixens far, Wilhelm Dinesen, var nemlig ikke den eneste dansker i krigen, for dels var der nordslesvigere i den tyske hær, men der var også danske krigsfrivillige, der meldte sig til fransk tjeneste. Heldigvis skrev flere af dem breve hjem, og selvbiografier, så Niels Bo Poulsen kan øse af et utroligt spændende materiale.

Der er et herligt persongalleri, som den italienske frihedshelt Garibaldi, der blev leder af en fransk styrke, kejser Napolen 3., der floppede totalt og blev taget til fange på krigsmarken, den danske soldat Niels Stæhr, der blandt andet havde været soldat i det pavelige vagtkorps, og  Marie-Antoniette Lix, der var den eneste kvinde, det lykkedes at kæmpe for de franske styrker. Disse personer og krigshandlinger og det politiske spil væves fornemt sammen af Niels Bo Poulsen, så man ikke et øjeblik mister interessen. Han krydrer med kulørte iagttagelser, som da pariserne under den tyske belejring måtte ty til at spise postejer lavet af elefanter og bjørne fra byens zoologiske have.

Det er en væsentlig pointe, at selvom krigen blev blodig, blev den aldrig så brutal og kynisk som Første og Anden Verdenskrig. Der skete overgreb på civile og henrettelser af fanger, men generelt udviste man større humanisme end senere. En undtagelse var de sorte franske soldater fra Nordafrika, som Bismarck brutalt opfordrede tyskerne til at henrette, hvis de blev taget til fange, hvilke også skete.

Samlet set mener Niels Bo Poulsen, at der blev rekrutteret godt 3.000 nordslesvigere til den tyske hær, hvoraf altså en stor del efter 1920, hvis de endnu levede, blev danskere. I alt døde mellem 100 til 150 nordslesvigere i krigen.

Marie-Antoinette Lix (1839-1909) var den eneste kvinde, såvidt vides, der fik lov til at kæmpe som soldat i den franske hær som kvinde. Hun gjorde tjeneste i den italienske legende Garibaldis styrke i det østlige Frankrig. Illustration fra bogen. Fold sammen
Læs mere

Rød revolution

Der er tale om et særdeles spændende stykke krigshistorie, som også er et stykke dansk historie. Niels Bo Poulsen har også mere generelle afsnit om Europa i 1800-tallet, og det undrer, at han hovedsagelig baserer sig på den marxistiske historiker Eric Hobsbawm. Det medfører en række generelle vurderinger baseret på marxistisk analyse, som forekommer at være gengivet alt for ukritisk. Således bliver nationalisme under en bred kam negativt omtalt, fordi Hobsbawm nu engang ønskede en rød revolution og afskyede nationalisme i alle dens former. Det kunne Niels Bo Poulsen godt have nuanceret.

I sidste ende gik Tyskland sejrrigt ud af krigen. Man fik Alsace og det meste af Lorraine i krigsbytte samt gigantiske krigsskadeerstatninger. Der var lagt op til nye opgør mellem de to europæiske stormagter, og Niels Bo Poulsen giver et forrygende indblik i en europæisk virkelighed, der virker uendeligt fjern, men samtidig overraskende nær og relevant.

Den katastrofale triumf – Krigen 1870-71. Preussens sejr, Frankrigs nederlag og Danmarks held
Forfatter: Niels Bo Poulsen Sider: 352 Pris: 299 kroner Forlag: Gyldendal