5 stjerner: Er du sunshine for en bog! Man æder den glubsk, portion efter portion!

Boganmeldelse: Camilla Grebes usædvanligt velfortalte krimi »Alle lyver« både kilder i maven og får den til at snøre sig sammen, så de indvendige tårer springer frem som sved på panden.

Camilla Grebe docerer elementerne i den samlede, sindsoprivende historie på en sådan måde, at læseren æder den ene portion efter den anden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Viktor Fremling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi tror, vi kender dem, vi elsker. At dem, vi har valgt at invitere indenfor, er lige præcis det, de udgiver sig for at være. Men det sker, at selv dem, der tildeles en VIP-plads klos op og ned ad vores hjerte, skjuler deres sande jeg.

Og når det sker, kommer al tænkelig smerte mellem himmel og jord buldrende, smadrer ens version af en smuk virkelighed til ukendelighed og efterlader én siddende tilbage med de tarvelige rester af en kold og klumpet suppe, der smager af smerte og sorg.

»‘Alle lyver’ både kilder i maven og får den til at snøre sig sammen, så de indvendige tårer springer frem som sved på panden.«


Men også af skyld, skam og selvbebrejdelse. For burde man ikke have set det komme? Og burde man ikke have handlet og råbt vagt i gevær, da advarselslamperne begyndte at blinke, i stedet for at tage solbriller på og leve på en løgn?

Det spørgsmål og alt det andet, du netop har læst, er, hvad der bimler og bamler i svenske Camilla Grebes krimi »Alle lyver«, der netop har ramt Danmark. Och tack så mycket för det … og er du sunshine for en bog!

Wauw, det virker!

Kort fortalt, så handler »Alle lyver« på overfladen om et (selv?) mord, der efter sigende fandt sted en kold decembernat på en klippe i den stockholmske skærgård for godt og vel 20 år siden.

Den, der sprang eller blev skubbet, var en teenager ved navn Yasmin. Politiets efterforskere, heriblandt Gunnar Wijk, mistænker prompte Yasmins far, Samir, mens Yasmins stedmor, Maria, samt Marias barn fra et tidligere ægteskab, Vincent, gør det modsatte.

Og herfra går turen, som et hovedspring og via smertelige kædereaktioner og skæbnesvangre til- og fravalg, direkte mod afgrunden.

Camilla Grebe holder sig nemlig på ingen måde til overfladen. Hun graver dybt og holder konstant læseren i et jerngreb undervejs.

Ikke mindst hun fordi fra A til B lader hele fire jeg’er – Maria, Gunnar, Yasmin og Vincent – fortælle deres version af, hvad der skete før, under og efter den skæbnesvangre decembernat.

Og wauw, det virker! For »Alle lyver« både kilder i maven og får den til at snøre sig sammen, så de indvendige tårer springer frem som sved på panden.

»Og sjældent har jeg savnet hovedpersoner i en bog, som jeg p.t. på bagkant af endt læsning, savner hovedpersonerne i »Alle lyver«,« skriver Berlingskes anmelder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lindhardt og Ringhof.

Og disse fysiske reaktioner skyldes ikke mindst det glædelige faktum, at Camilla Grebe opererer med nøje gennemtænkte hastighedsbegrænsninger på kryds og tværs af berettermodellen, hvilket giver diverse hovedtalere lige præcis den påkrævede plads til at fortælle deres version af det skete.

På den måde docerer Camilla Grebe elementerne i den samlede, sindsoprivende historie på en sådan måde, at læseren æder den ene portion efter den anden, uden hverken at føle sig sulten eller mæt, men derimod lige tilpas.

Åh, Yasmin!

Og sjældent har jeg savnet hovedpersoner i en bog, som jeg p.t. på bagkant af endt læsning savner hovedpersonerne i »Alle lyver«.

Maria, der med sin naive og knugende jagt på et lykkeligt liv bidrager med mistanke om det stik modsatte.

Vincent, Marias barn født med Downs syndrom, der ser alt fra et barns perspektiv og dermed bringer ting frem i lyset, som Maria og de andre enten bevidst eller ubevidst har holdt gemt i mørket.

Gunnar, den kvindeelskende og pensionsmodne mand med ar på sjælen og en begyndende selvlede i fuld flor, der 20 år efter den føromtalte decembernat ser tilbage på begivenhederne og opklarer sagen.

For slet ikke at tale om Yasmin. Hende, der (siges det) røg ud over klippen, men som ingen ved om sprang selv eller om hun blev skubbet, men som helt sikkert bar rundt på mere end blot en enkelt forfærdelighed hemmelig, som hun i den bedste af alle verdener aldrig skulle have gået rundt med selv.

Men det gjorde hun. For Yasmin var, ligesom alle omkring hende, omgivet og opslugt af smerte, sorg, skyld, skam, selvbebrejdelse … og løgne!

Alle lyver
Forfatter:
Camilla Grebe. Oversat af: Charlotte Glahn. Sider: 416. Pris: 249,95. Forlag: Lindhardt & Ringhof.