5 stjerner: Én million franskmænd kan ikke tage fejl – det er et helt usædvanligt og anderledes værk

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Hervé le Telliers roman »Anomalien« modtog i 2020 Frankrigs fineste litteraturpris, Prix Goncourt. Romanen inddrager selv strukturen i plottet og mikser science fiction, samtidsportræt, filosofi og naturvidenskab sammen til en tankevækkende og unik oplevelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den franske bogcafé i Studiestræde i København har sit eget forlag, Bobo, som udgiver fransk litteratur på dansk, senest Hervé le Telliers roman »Anomalien«.

Romanen er en usædvanlig blanding af science fiction, samtidsportræt, filosofi, thriller, satire og naturvidenskab. I 2020 modtog den Frankrigs fineste litteraturpris, Prix Goncourt. Den er solgt i over en million eksemplarer i hjemlandet og bør også få en bred læserskare herhjemme.

Lejemorder og familiefar

Romanen struktur er plottet, så det er svært ikke at afsløre for meget, men: 10. marts 2021 oplever et Boeing 787-rutefly fra Paris til New York et usædvanligt voldsomt uvejr. Det lander sikkert i USA, men alle om bord er rystede.

Godt tre måneder senere, 25. juni, oplever et rutefly på samme distance præcis det samme. Men straks efter landingen begynder efterretningsfolk at opsøge og anholde passagererne fra martsflyet …

I klip har vi lært en håndfuld af dem at kende; alle med yderst velresearchede og troværdige liv, som de fleste fortsatte som vanligt efter rejsen: Lejemorderen løste sine opgaver og passede sin kernefamilie, den aldrende arkitekt led hjertekvaler og byggede futuristiske huse, den sexede filmklipper var fortsat arbejdsnarkoman, advokaten accepterede uvederhæftige, men rige klienter, den midaldrende mand overhørte sin krops kræftsignaler … Kun to brugte nærdødsoplevelsen aktivt: Den franske forfatter blev inspireret til sit livs bog (med titlen »Anomalien« …) og skabte en international bestseller, og den nigerianske musiker skrev en personlig sang og blev megastjerne.

Redigerer virkeligheden

Nu viser det sig, at passagererne fra juni hænger uløseligt sammen med dem fra marts. At de har en viden om hinanden. Og hvad gør man så med denne viden?

Alle passagererne er vant til at »redigere« virkeligheden; fra lejemorderen, der lever et dobbeltliv, til filmklipperen, der rask væk føjer sekunder til en scene. Men er de klar til den helt store livsredigering? Hvad med kærligheden? Og hvad sker der, når to vil have præcis det samme? For eksempel tager hende, der ved noget om advokaten, en raffineret hævn for at få det sidste ord – til evig tid.

De mystiske hændelser på de to fly vedrører hele samfundets selvopfattelse. Spørgsmålet er, hvorfor er det lige dem, flypassagererne, den mystiske anomali overgår? Kan det forklares med naturvidenskab? Eller er der tale om guddommelig indgriben?

Le Tellier morer sig kosteligt med at vise forskellen mellem ikke mindst Frankrig og USA; hvordan man i Guds eget land straks tænker i bibelske dommedagsscenarier, og den unavngivne, men Trump-lignende, præsident mangler intellektuel kapacitet, mens bogens franske, Macron-agtige præsident, i modsætning til Trump-karikaturen til gengæld kan både tænke og tale, men udviser en uklædelig selvglæde.

Foto: Forlaget Bobo.

Det samme spejles i landenes respektive talkshows: I USA handler det om at tale til seernes følelser (overraskelse, vrede, frygt, medfølelse), og i Frankrig om lommefilosofi og henvisninger til Voltaire, Nietzsche og de græske guder. Det er forrygende læsning.

De kreative redningsmænd

Som sagt er det kun kunstnerne fra martsflyet, der for alvor ændrer kurs efter den voldsomme flyvetur. Og det samme sker efter junituren: Det er de kreativt tænkende, der formår at gribe muligheden for at rykke ved det eksisterende. Det er dem, le Tellier sætter sin lid til, ikke politikerne, og slet ikke de religiøse ledere, der, som det hvisles et sted, kun er interesserede i at få virkeligheden til at passe til deres ideer.

»Anomalien« udkom i august 2020, altså omtrent et halvt år inde i den nye coronatid. Dengang mente mange, at man med den globale »pause« fik en unik mulighed for at leve mere meningsfuldt. Faktum er, at det var et fåtal, der realiserede tanken, og »Anomalien« stiller et enkelt spørgsmål: Hvor mange chancer har verden brug for? Hvornår forstår vi, at det er ved at nedbryde uhensigtsmæssige strukturer, såvel privat som offentligt, at menneskeheden kommer videre?

Læs »Anomalien«, og skynd dig så at låne den til en ven, så I kan tage dens mange, mange interessante tanker op.

Anomalien
Forfatter: Hervé le Tellier. Sider: 320. Pris: 299,95 kroner Forlag: Forlaget Bobo.