5 stjerner: »Dyret« smager kaotisk af både »Sex and the City« og »Fear and Loathing in Las Vegas«

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Lisa Taddeos »Dyret« er en kompliceret skabning, der tilsat liderlighed, luderfølelse og hvid støj tegner et skærsildslignende portræt af en kvindes rejse fra New York til Los Angeles, skriver Berlingskes anmelder, som anbefaler at du læser bogen. Nu!

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er sjældent, at jeg som anmelder rammes af »hvid skærm« og dermed af den skriveblokerende uvished om, hvordan i alverden jeg skal gribe en anmeldelse an.

Men det skete med denne anmeldelse af »Dyret«, en roman af den amerikanske forfatter Lisa Taddeo, der i 2019 bragede igennem med udgivelsen »Tre kvinder«, som sidenhen er blevet en international bestseller, og som udkom på dansk sidste år.

Selv har jeg ikke læst »Tre kvinder«, men jeg skal love for, at jeg har læst »Dyret«, og den føromtalte uvished skyldes, kan jeg se i bakspejlet, at bogen er en dybt kompliceret skabning.

Sindssygt sammensatte

For hvad er det, jeg har siddet med i hænderne de seneste dage? Eller rettere: Hvem er den sindssygt sammensatte sidst-i-30erne-kvinde, jeg har været i selskab med?

Hendes navn er Joan, og vi møder hende den aften, hvor hun er vidne til, at hendes (gifte) Sugar-Daddy-elsker, Vic, skyder hjernen ud på sig selv på en restaurant, hvor Joan i øvrigt sidder og spiser med en anden (gift og gavmild) elsker, nemlig Big Sky.

Herefter forlader Joan New York og tager læseren med på sin flugtlignende søgen efter en vis Alice, der bor i en rå, sensuel-excentrisk og steghed udgave af Los Angeles, og som i Joans optik er den eneste person i verden, der kan hjælpe hende med at forstå det sindsoprivende barndomsminde, der har hjemsøgt hende lige siden.

Bogen »Dyret« er en roman af forfatteren til den internationale bestseller »Tre kvinder«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peoples Press.

Men det er nu ikke bogens overordnede storyline, der fremkalder følelsen af »hvid skærm«. Tværtimod. Taddeo har styr på GPSen, og selvom hun fra start til slut foretager et mindre hav af afstikkere, så sidder man godt i passagersædet og råber »go, go, go!«.

Kompleksiteten opstår derimod, når Taddeo – væbnet med et dynamisk sprog, der smager kaotisk af både »Sex and the City« og »Fear and Loathing in Las Vegas« – dissekerer Joans krøllede hjerne og søndersmadrede følelsesregister og tværer hele molevitten ud på papir.

For tak spids, der er smæk på »Dyrets« tematik-kartotek: Forelskelse, flirt, flugt og frygt. Skyld, skam og spontane aborter. Selvmord, selvlede, selvtægt, selvoptagethed og smertelig barndom. #Metoo, Youtoo, Wetoo plus dominans og underkastelse tilsat liderlighed og luderfølelse, vildskab og voldtægt, forkvaklede moder- og faderbindinger samt pædofili og prærieulve.

Jeg kunne blive ved. Og det samme fornemmer man, at både Taddeo og Joan kunne.

Hæsblæsende hjerterytme

For selvom »Dyret« slutter på side 350, så pumper bogens hjerte videre i en hæsblæsende hjerterytme ude af normal takt, men trods alt ikke så unormalt, at en gennemsnitlig, midaldrende mand, som undertegnede i Joans optik må siges at være, tøver det mindste med at springe ud på »Dyret«s hverdagsdæmoniske dansegulv for fulde gardiner.

Giver det mening? Eller tabte jeg dig et sted mellem pædofili og prærieulve? Hvorom alting er, så føler jeg mig, tematisk set, tabt bag en vogn. Men på den gode måde. Og sjældent har »hvid skærm« været så fedt.

For Taddeo har ved den skærsildslignende portrættering af Joans rejse fra New York til Los Angeles og op og ned ad livets ulidelige træ sat ord på en kvinde, som jeg ikke troede fandtes andre steder end i en pilleproppet fantasi, hvilket nok er meget godt, hvis ikke Jorden skal springe i luften af ophobet dårligdom, inden dagen er omme.

Giver det stadig ikke mening? Så se på antallet af stjerner. Og læs bogen. Nu!

Dyret
Forfatter:
Lisa Taddeo. Oversættelse: Charlotte A. E. Glahn. Sider: 350. Pris: 299,95. Forlag: People’s Press