5 stjerner: Danske Georg var hemmelig agent for Lenin og Stalin. Ny bog kommer tæt på hans arbejde for ondskaben

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: En dansker ved navn Georg Laursen blev en af Sovjetunionens vigtigste agenter. Han arbejdede for Lenin, Stalin og andre bødler. Hans aktiviteter var hemmelige, men ny bog kommer tæt på hans arbejde for ondskaben.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Netflix og DR har kørt en populær tysk serie, »Babylon Berlin«, der skildrer ulvetiderne i Berlin i 1920erne og 1930erne. Det vrimler med skumle typer, nazistiske og kommunistiske ekstremister og agenter for Stalin.

Vil man ind i denne verden med en dansk aktør, skal man læse »Agent for Lenin og Stalin« af historikerne Julie Birkedal Riisbro og Niels Erik Rosenfeldt. Bogen handler om en dansk maler og revolutionær aktivist, der gennem mange årtier kom til at spille en vigtig rolle for bøddelregimet i Sovjetunionen.

I 1926 blev han arresteret af politiet i Berlin, mistænkt for at være spion for kommunisterne. Man ransagede han lejlighed lidt syd for Potsdamer Platz og smed ham i en lille celle. I dansk presse fremstilledes han som den rene uskyldighed, der ved en fejltagelse var taget af politiet. Han var 163 centimeter høj, slank, tætbygget og med mørkeblondt hår. Han var 36 år og kaldte sig Georg Laursen.

Da tysk politi i 1926 arresterede Georg Laursen var det en stor sag i Danmark. Her ses forsiden af Politiken. men danske medier fremstillede det som om Georg Laursen blot var en uskyldig og uheldig dansker. Illustration fra bogen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Lorenzen.

Selvom dansk presse skrev, at han blot var en uskyldig og uheldig dansker, var Georg Laursen i virkeligheden kommunistisk agitator og agent og havde været det allerede før Første Verdenskrig.

Som malersvend drog han ud i verden, og i Schweiz blev han snart revolutionær aktivist og mødte ledende kommunister som Lenin og Trotskij. Ifølge »Agent for Lenin og Stalin« var Georg Laursen en velbegavet og sprogkyndig ildsjæl, der blev personlig og hemmelig kurér for Lenin, før Lenin i 1917 tog toget tilbage til Rusland for at fremme revolutionen.

En farlig tid

Julie Birkedal Riisbro og Niels Erik Rosenfreldt drager nytte af en række selvbiografier, som Georg Laursen efterlod sig i sikkerhedstjenestens arkiver i Rusland, og trækker desuden på privatarkiver fra blandt andet juristen Carl Madsen og forfatteren Martin Andersen Nexø. Georg Larsen blev knyttet til Stalins organisation Komintern, der organiserede spioner i udlandet.

Den danske kommunistleder Aksel Larsen (i midten) i selskab med Georg Laursen og hans hustru, Elfriede Marczinski, i slutningen af 1920erne. Fold sammen
Læs mere

Det var en farlig tid, og uro og revolution var en del af virkeligheden i flere europæiske lande. Lenin og hans medkumpaner håbede på en verdensrevolution, og Laursen var en betroet kampfæller.

Efter den russiske revolution i 1917 blev han ledende kommunist i Danmark, men han udrettede også opgaver for Komintern. Derfor finder vi ham i 1925-26 i Berlin, der var centrum for mange landes efterretningstjenester, og han blev en central skikkelse i det kommunistiske spionetværk, hvoraf flere var legendariske spioner som Otto Braun og Wili Münzenberg.

Efter at han havde siddet et år i fængsel i Tyskland, formåede Sovjetunionen at få frigivet Georg Laursen på betingelse af, at han rejste til Sovjetunionen og ikke til Danmark. Derfor finder vi ham i Sovjetunionen med hans hustru, Elfriede.

Han blev nu anvendt som medarbejder i Komintern med ansvar for blandt andet Danmark, hvor han blev en vigtig brik i det beskidte spil om, hvem Stalin og partiledelsen skulle stole på under de morderiske udrensninger.

Richard Sorge er blevet legandarisk. Han spionerede i bl.a. Kina og sendte rapporter til Stalin om, at et tysk angreb var på vej i 1941. Stalin troede ikke på ham. I den nye bog »Agent for Lenin og Stalin« skriver forfatterne, at Georg Laursen var en yderst vigtig spion for Stalin i Kina samtidig med Sorge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Illustration fra bogen..

Legendarisk spion

Georg Laursen undgik den skæbne, der ramte så mange andre, og i 1920erne sendtes han som spion til Kina. Det var her, den verdenskendte spion for Sovjetunionen Richard Sorge var udstationeret og ifølge Julie Birkedal Riisbro og Niels Erik Rosenfeldt er det sandsynligt, at Georg Laursen var en lige så vigtig spion som legendariske Sorge. De har i hvert fald argumenter for denne påstand.

Tilbage i Sovjetunionen syntes Laursen at miste indflydelse efter flere udrensninger, der blandt andet ramte folk i sikkerhedsapparatet og partiet.

Han overlevede alle udrensninger, men måtte finde sig i at blive fjernet fra magten og indflydelsen og fik en fem år lang Gulag-dom. Han tiggede i 1950erne kommunisten Martin Nexø Andersen om at lægge et godt ord ind for sig hos partiledelsen, hvilket faktisk hjalp.

Julie Birkedal Riisbro og Niels Erik Rosenfeldt overvejer kritisk, hvor stor vægt man kan tillægge Georg Laursens selvbiografier, som blev skrevet til Komintern og sovjetiske myndigheder i svære tider for at overbevise dem om hans revolutionære sindelag og indsats for kommunismen.

Det hører til bogens kvaliteter, at forfatteren kan komme med dokumentation for, at hans oplysninger langt hen ad vejen er korrekte eller sandsynlige.

»Agent for Lenin og Stalin«, der desværre skæmmes af en elendig gengivelse af fotografierne, er en særdeles væsentlig og spændende bog, der rejser spørgsmålet om, hvordan mennesker kan blive fanatiske og tjene noget, som de selv anser for en god sag, men som i virkeligheden er ondskaben selv. Laursen var ikke den eneste.

Kommunismen stod stærkt i Danmark i hans levetid og blev endda genoplivet fra 1960erne. Bogen er en advarsel til alle fanatikere, også vor egen woke-generation, om, at vejen til helvede er brolagt med gode intentioner.

Agent for Lenin og Stalin. En dansk malers utrolige liv
Forfattere
: Julie Birkedal Riisbro og Niels Erik Rosenfeldt. Pris: 300 kroner Sider: 348 Forlag: Kristeligt Dagblads Forlag