Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er en hudløs ærlig beretning om tiden før og efter de to blodpropper, Anders Langballe har lagt op til, og som er nedfældet i samarbejde med journalisten Martin Flink.
Der er ikke gjort mange forsøg på at pakke tingene ind og ned. Det gælder også, når de ikke stiller forfatteren i et flatterende lys. Navne nævnes som regel direkte, og de roses eller hænges ud uden flere forbehold, hvis der ifølge Anders Langballe er grund til det.
»Der er også i den modsatte ende Ulla Pors’ chef, Mikkel Hertz, hvis kynisme og totale mangel på empati går som en rød tråd gennem bogen.«
Anders Langballe fortæller om tiden frem til, at han blev TV 2s feterede politiske kommentator og om faldet fra toppen, da han ramtes af to blodpropper i november 2018. Efterfølgende har han skullet bygge hjernens kapacitet op. Skridt for skridt.
I bogen bebrejder Anders Langballe sig selv mange gange, at han ikke gik ned i tempo i rette tid. At han i årevis arbejdede 80 timer om ugen. At han fandt sig i konstant at blive afbrudt både derhjemme og til fester med venner og familie for at skulle kommentere politiske begivenheder. At han aldrig rigtig holdt fri.
Det, der drev ham, var naturligvis et ønske om at gøre det godt på TV 2, ligesom han tilsyneladende altid siden den tidligste ungdom har villet det, når noget interesserede ham. Men han indrømmer også, at der oveni kom et kick ved, at han via TV 2 var et kendt ansigt. At han var på for alvor.
Samtidig bebrejder han arbejdskulturen på TV 2 for at være grundlæggende usund og for at tage alt for lidt hensyn til en ansat som ham selv, der åbenlyst havde stressproblemer, som han ikke helt selv kunne håndtere. Samtidig sidder skuffelsen også dybt i Anders Langballe over den måde, som TV 2 har håndteret hans sygdomsforløb på, når man langt hen ad vejen ikke har villet påtage sig et medansvar for, at han er endt, hvor han er endt.
Total mangel på empati
Bogen nævner navnene på både dem, som ifølge Anders Langballe har været gode og onde. Der er hans umiddelbare chef, Ulla Pors, som forsøger at hjælpe både før og efter blodpropperne.
Der er også i den modsatte ende Ulla Pors’ chef, Mikkel Hertz, hvis kynisme og totale mangel på empati går som en rød tråd gennem bogen. Sidstnævnte mener tilsyneladende, at Anders Langballe blot kan tage sit gode tøj og gå, hvis han ikke kan klare mosten. Han kan gøre det her og nu, hvis han til gengæld holder kæft med, hvad der er foregået på TV 2-arbejdspladsen.
I sin tidligste ungdom var Anders Langballe aktiv i Venstres Ungdom, hvor han endte som landskasserer. Han var derigennem også med i Dansk Ungdoms Fællesråd – DUF – som samler alle de danske ungdomsforeninger.
I kraft heraf har han været tæt på personer som Anders Fogh Rasmussen, Claus Hjort Frederiksen, Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen, men også via DUF med blandet andet Mette Frederiksen, Martin Rossen og Kristian Madsen.
Anders Langballe mener selv, at erfaringerne med ungdomspolitikken har givet ham erfaringer og personlige kontakter, som har gjort ham langt bedre til at læse og fortolke de politiske begivenheder og processer. Samtidig har det også gjort, at han er blevet beskyldt for at være politisk i sin kommentatorvirksomhed.
Kritikken er ikke kommet fra ikke-Venstre-personer, men fra personer i Venstre, som har antydet, at han var på Kristian Jensen-fløjen, fordi han i VU i sin tid var tæt på samme. Især kredsen omkring Lars Løkke Rasmussen har haft denne holdning. På et tidspunkt kom det dertil, at Lars Løkke Rasmussens hustru, Solrun, diskret tømte en flaske vand ned i Anders Langballes bukser, da han sammen med andre journalister stod for at få et interview med Lars Løkke Rasmussen.
Det er en fremragende bog om den danske medieverden, som er kemisk renset for forstillelse og hensyntagen. Den bør være obligatorisk pensum på de journalistiske uddannelser. Til skræk og advarsel. Det er en bog om frysende forhold skrevet med et varmt hjerte.
Forfra. Ti år på TV, to blodpropper og et nyt liv
Forfatter: Anders Langballe i samarbejde med Martin Flink. Forlag: Forlaget 28b. Sider: 240. Vejledende pris: 300 kroner.