4 stjerner: Selveste Stephen King er fan af denne thriller – og det siger vel egentlig ikke så lidt

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Flere af verdens mest populære gyser- og thriller forfattere er fan af nordirske Adrian McKintys »Kæden«. Bogen, som absolut er en plotperle, er indimellem lige ved at køre af vejen, men bliver reddet i sidste øjeblik.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 53-årige prisbelønnede nordirske forfatter Adrian McKinty, der i dag bor og arbejder i New York, har skrevet en thriller, der netop er udkommet i dansk oversættelse, og som blandt andet har fået prominente kollega-navne a la skotske Ian Rankin og selveste King of Horror, Mr. Stephen King, til at klappe i deres hænder og bøje sig i støvet.

Og »Kæden«, som Adrian McKintys bog hedder, og som Stephen King i øvrigt bebuder, at du efter endt læsning aldrig vil glemme, er da bestemt også anbefalelses- og, ja, Mr. King, mindeværdig, hvilket uden tvivl skyldes det glædelige faktum, at bogen er lidt af en plotperle.

En anderledes bortførelse

Kæden er nemlig, i mere end én forstand, modbydeligt godt skruet sammen. Den handler kort fortalt om den fraskilte og post-kræftramte mor Rachel, der på vej til tjek på sygehuset – og kort efter at have afleveret sin 13-årige datter, Kylie, ved et busstoppested – modtager et opkald fra en ukendt kvinde, der ringer fra et skjult nummer og siger, at Kylie nu sidder kneblet og bundet på bagsædet af en bil.

Adrian McKinty skrev i 2019 bogen »Kæden«, der nu er udkommet på dansk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gyldendal.

Men det står hurtigt klart og tydeligt for enhver, at der ikke er tale om en traditionel kidnapning. For hvis Rachel skal gøre sig forhåbninger om at se Kylie igen, skal hun ikke bare betale en løsesum, hun skal også selv finde et andet barn at bortføre.

Og hvorfor så det?

Jo, fordi kidnapningen ikke blot er et spørgsmål om penge, men også tilføjelsen af endnu et led i det, der kaldes Kæden, og som for alt i verden ikke må brydes.

Kvinden, der ringer til Rachel, og som har bortført hendes datter, er således selv en mor, hvis søn er blevet bortført, og hvis Rachel ikke følger de nøje formulerede retningslinjer, vil ikke bare Rachels, men også den ukendte kvindes barn blive dræbt af dem, eller rettere sagt det led i Kæden, der har kidnappet vedkommende.

Bogen »Kæden« er en thriller, som har fået nogle af verdens mest prominente thriller-forfattere til at klappe i hænderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hr. Ferdinand.

Er det forvirrende? Ikke spor. Og det er primært takket være Adrian McKintys stilsikre og no-nonsens-måde at beskrive dramaet på. Faktisk er sproget i »Kæden« skåret helt ind til benet og bruges dermed udelukkende som gearstang og motor og ikke som en distraherende attraktion i sig selv.

Glem alt om detaljerede beskrivelser af menneskers udseende, boligers indretning og naturen i New England, hvor »Kæden« så at sige folder sig ud og gør ofre til gerningsmænd, der tvinger andre uskyldige til at foretage samme forvandling.

Nervepirrende mikrokosmos

Krudtet fyres med af på menneskelige handlinger og indre slåskampe, og tak for det. Det kortklippede sprog og berettermodellens iboende jetmotor resulterer nemlig i skabelsen af et nervepirrende mikrokosmos, som man håber for alt i verden aldrig selv at havne i, men som er stærkt underholdende at følge med i fra sidelinjen.

Især fordi Rachels kamp for at få sin datter tilbage (ikke overraskende) er alt andet end lige ud ad landevejen, men derimod spækket med bump, omveje og ufrivillige gearskift, der får vejen fra A til B til at sno sig i et hav af retninger og gør historien til et pulserende ræs mod tiden og til et spørgsmål om liv eller død.

Når det er sagt, så består den føromtalte landevej desværre ikke kun af formfuldendt asfalt. Kæden er nemlig delt op i to dele, og mens den første trækker vejret i orkanens øje, styrer anden del mere i retning af »Kædens« potentielle konsekvenser og mulige brud på den lange bane.

Og her bliver landevejen på en lidt for lang strækning offer for et mudderskred, der gør den ellers velkørende fortælling en anelse smattet at komme igennem.

Men heldigvis får Adrian McKinty rettet op, og »Kæden« slutter af med at fortælle, hvor den i sin tid startede, og giver dermed det nødvendige svar på det helt store spørgsmål, nemlig who did it?

Kæden
Forfatter:
Adrian McKinty. Oversætter: Lisbet Kjær Johansen. Sider: 384. Pris: 299,95. Forlag: Hr. Ferdinand.