4 stjerner: Nøgterne beretninger om halshugninger, rovdyr og bombeangreb i Birkerød imponerer

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Marina Cecilie Ronés novellesamling »Om rovdyr og andre realiteter« er en imponerende og nøgtern udforskning af tab, mismod og frustrationer, der aldrig forfalder til sentimentalitet, og som lever videre i bevidstheden, når bogen er lukket.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hele otte fornemt orkestrerede noveller udgør Marina Cecilie Ronés seneste samling »Om rovdyr og andre realiteter«. Bogen er inddelt i to dele, syv korte historier i første del og slutteligt en lang på omkring 70 sider.

Fælles for dem alle er, at de foregår i nutidige og realistiske rum. Vi introduceres for de forskellige hovedpersoner midt i deres hverdagsagtige gøren og laden, hvor drømme, problemer og tanker illuderes. I et koncist og sansende sprog formår Roné hurtigt at skitsere hver novelles omdrejningspunkt, og i takt med at personerne bliver ældre og ældre i hver ny novelle, ændrer historierne også karakter i forhold til deres eksistentielle konfliktområde. Og gudskelov vil jeg sige, at vores blik på verden omkring os og de mennesker, vi omgiver os med, ændrer sig en smule i takt med, at tiden går.

På trods af at novellesamlingen »Om rovdyr og andre realiteter« tematisk italesætter mismod, tab og knuste drømme, forfalder Marina Cecilie Roné heldigvis aldrig til det sentimentale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gladiator.

Bombeangreb i Birkerød

Indledningsvis er omdrejningspunktet for fortællingerne således barndom og identitet, senere teenagefrustrationer og temperament for så at slå over i en fortælling om skamfuld moderskabsfølelse – for nu at nævne et par af de tematiske strenge Roné spiller på i hvert enkelt set up.

To gange i bogen optræder der decideret rovdyr, som værket refererer til i titlen. Rovdyret manifesterer sig fysisk som den, der borttager andre menneskers liv. En halshugning i Marokko. Et bombeangreb i Birkerød. Men der er i mine øjne et andet dramatisk rovdyr på færde i disse forskelligartede noveller.

Rovdyret er tiden, som stjæler sekunderne og minutterne i vores tilværelse. Et tema, som allertydeligst slås an i den afsluttende historie, der helt jordnært hedder »En tur i teatret og hjem igen«.

Kort fortalt følger vi Emil og Lars, to pensionister og enkemænd, som begge står med det ene ben i graven. Uret tikker. Den sidste rest af menneskelig kontakt er stort set defineret af deres sociale samvær. Den aldrende hjerne og svigtende hukommelse bliver forsøgsvist stimuleret af teaterture og andre udflugter sammen. Denne teatertur bliver dog ikke som de fleste. En uhyrlig begivenhed med dødelig udgang indtræffer, og særligt Emils blik på sin egen eksistens forandres i dagene efter. Alt sammen er umanerligt rørende beskrevet og lægger et saligt guldæg af håb for alle os, der endnu ikke befinder sig i vores livs vinter.

Fortælleformen er hele vejen nøgtern og registrerende samtidigt med, at man som læser delagtiggøres i hovedpersonernes indre, småfilosoferende monolog.

Noget forfatteren dog må øve sig lidt på til næste gang, er de dialogbaserede passager. Hist og pist bevæger de sig på den hårfine grænse til det banale. Det er den lille kæp i hjulet, som trækker en smule ned i helhedsindtrykket.

Når det er sagt, så synes jeg, at Roné formår at tegne sine karakterer op med præcision. De lever videre i min bevidsthed til trods for, jeg kun har været i deres selskab henover små ti sider. En imponerende bedrift.

Om rovdyr og andre realiteter
Forfatter:
Marina Cecilie Roné. Sider: 180. Pris: 250 kroner. Forlag: Gladiator