4 stjerner: Detektivroman om »Den sorte viking« fra 800-tallet er et knivskarpt miks af fakta og fiktion

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Med svimlende viden, præcision og en vellykket sammensmeltning af videnskab og prosa, argumenterer Bergsveinn Birgisson for tesen om, hvorledes en mørklødet viking ved navn Geirmund Hel-Skind var med til at kolonisere Island i slutningen af 800-tallet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Den Sorte Viking« folder sig ud som en vaskeægte detektivroman. Bergsveinn Birgisson kaster sig med bogen ud i et overdådigt opklaringsarbejde for at kaste lys over det store spørgsmål: Hvordan en mørklødet viking ved navn Geirmund Hel-Skind var med til at kolonisere Island i slutningen af 800-tallet. En viking, som forfatteren tilmed er i familie med. I 32. led!

Kilderne er yderst sparsomme – i mange tilfælde mangelfulde eller direkte misvisende. Så den islandske forfatter går altså i gang med at lægge et puslespil med 1.000 brikker med erkendelsen af, at da han åbner æsken, er der kun sølle ti brikker i den.

Selv skriver han et sted, at han med bogen – som har undertitlen »En saga« – forsøger »at overskride kløften mellem forsker og forfatter og bruger begge hjernehalvdele samtidigt«.

Det arbejde, der skal til for at fortælle historien om Geirmund Hel-Skind, tæller en litteraturliste på over 30 sider samt et noteapparat med næsten 600 enheder bagest i bogen.

I sig selv en imponerende bedrift, og hele vejen gennem bogen argumenterer Birgisson for sine teser og teorier med en svimlende vidende præcision. Han kender sit stofområde helt ned i de mindste detaljer. Han er ferm til at holde læseren i hånden og forklare, hvordan tingene og teorierne synes at kunne holde vand.

Fedt fra hvalrosser

Én af de afgørende faktorer for Birgisson er, at hvis vikingerne skulle være søkonger af havet og dominere Skandinavien og Vesterled (læs: Storbritannien) måtte de have en overlegen flåde i forhold til andre civilisationer. Dertil skulle de bruge tran og tjære, udvundet af skindet og fedtet fra sæler og hvalrosser. Skindet kunne de desuden lave slidstærke reb og fiskeliner af. Tilmed sejl til skibene, som kunne tåle selv den voldsomste storm på Atlanterhavet.

Tesen er yderligere, at den norske konge Hjør – bosat nær Bergen i Norge – havde kontakt med et folk, der jagede havpattedyr i det nordlige Sibirien – samt at denne konge havde fået tvillinger med en kvinde, som han havde hentet hjem fra Sibirien under én af sine mange handelsrejser. Kvinden var mørk i huden og havde mongolide træk.

Således fødes tvillingerne Geirmund og Håmund også med disse træk og bliver i det sparsomme kildemateriale, Birgisson har at arbejde med, omtalt som »mørke og grimme«.

Sønnen fra Sibirien

For at gøre en lang historie kort: Kong Hjør bliver på et tidspunkt udfordret af en anden norsk konge, Harald Hårfager, og mister sit eksklusive ejerskab over ruten til Sibirien og adgangen til tran og tjære. I stedet sender han sin søn Geirmund afsted til Island for at fange havpattedyr og udvinde tran af spækket fra de store dyr. Og hvorfor mestrer Geirmund så denne teknik?

Jo, for kong Hjør efterlader faktisk sin søn i Sibirien i en årrække for derefter at hente ham tilbage, da Harald Hårfagers hær bliver dominerende i de norske fjelde. På Island får Geirmund opbygget det, Birgisson kalder for Geirmund-dynastiet.

Foto: Gyldendal.

Et nærmest altopslugende imperium, der i løbet af kort tid fuldstændig malker Island for ressourcer med hjælp fra andre nordboere og et hav af importerede irske trælle.

Dette ovenstående korte referat af bogens røde tråd er kun én af de mange historier, der bliver til sagaen om den sorte viking. Birgisson har imponerende mange interessante betragtninger undervejs om kulturelle og sociologiske aspekter i vikingekulturen.

Intellektet står knivskarpt, og sylespidst dykker han ned gennem sagaer, fragmenter, heltekvad og anden forskning for at kortlægge sit episke drama om Geirmund Hel-Skind.

Mit eneste forbehold over for bogen er, at den til tider bliver en kende informationstung. Jeg tror, uden at overdrive, at Birgisson får refereret til over 500 forskellige geografiske punkter i løbet af sin fortælling, og persongalleriet udgøres af mere end 250 personer. Det bliver indimellem lidt trættende.

Særligt i bogens midterste del, der foregår i Irland, er der virkelig mange beskrivelser af alliancer og magtkampe med mange forskellige medvirkende, så det er om at holde tunge lige i munden for at kunne følge med.

En varm anbefaling til bogen vil jeg dog ikke være bleg for at give.

»Den sorte viking« er sagprosa på et højt plan – og jeg lukkede bogen med en behagelig fornemmelse af at være blevet 800 gange klogere om 800-tallets vikinger og koloniseringen af Island.

»Den sorte viking«
Forfatter: Bergsveinn Birgisson. På dansk ved: Kim Lembem og Rofl Stavnem. Sider: 432. Pris: 299,95 kroner Forlag: Gyldendal.