4 stjerner: Det danske genis tanker er mere sprællevende end nogensinde

AOK
Litteratur

Boganmeldelse: Tor Nørretranders bog fra 1985 om dansk fysiks verdensstjerne, Niels Bohr, og hans tanker om kvantemekanikken er mere aktuel end nogensinde. Det digre, populærvidenskabelige værk, ville dog have haft godt af skarpere redigering, nu da man havde chancen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tor Nørretranders er Danmarks populærvidenskabelige forfatter nummer ét.

Han har i de seneste 40 år udgivet et væld af bøger, mest om teknisk-naturvidenskabelige emner i et samfundsperspektiv. Bøger som »Mærk verden«, »Einstein, Einstein« og sidste års »Karma Corona« har alle det til fælles, at forfatteren har sat sig grundigt ind i emner via læsning af også de svære bøger og fagartikler, hvorefter han søger at videreformidle emnet til et tilgængeligt sprog.

»Det udelelige« er oprindeligt fra 1985. Det var Nørretranders’ andet populærvidenskabelige opus. Bogen er nu genudgivet med et nyt efterord og enkelte opdaterende kommentarer i selve teksten. Anledningen er den nye interesse for et af Niels Bohrs store forskningsfelter, kvantemekanikken, som er på vej til at føre til en revolution af computerteknologien.

Mystik og fysik

Bogen består af tre hoveddele, som Tor Nørretranders kalder Fysik, Mystik og Politik. Anden del burde måske have heddet filosofi, for det er hovedemnet.

I bogens første del på cirka 200 sider beskriver forfatteren Niels Bohrs forskning og ageren i fysikkens verden, fra før han udvikler sin atommodel i 1913 over debatten med Albert Einstein om fysikkens grundlagsproblemer og til hans meninger om kvantemekanikken. Det er især Bohr-Einstein debatten, der er afsnittets motor.

Kan fysikkens verden forklares entydigt mekanisk via naturvidenskabelige love? Eller må vi stille os tilfredse med, at fysiske fænomener på atomart niveau basalt set har et element af ren sandsynlighed og vilkårlighed over sig? Spiller Gud med terninger, som Einstein kritiserer Bohrs kvantemekanik for at indebære? Eller skal fysikerne holde op med at sætte sig i Guds sted, som Bohr mere indirekte kritiserer Einstein for at gøre?

Argumenterne for de to synspunkter udfoldes og nuanceres med henvisning til selve debatten og til de fysiske forsøg, som afprøver debattens positioner. Især denne del af bogen er imidlertid også en meget springende tekst, hvor der sagtens kunne være blevet gjort mere ud af sproget og en klar præsentation af argumenterne. Anvendelsen af figurer, som vi kender dem fra gymnasiet og folkeskolens fysikundervisning, kunne også have hjulpet gevaldigt på fremstillingens klarhed og mindsket antallet af ord i de nu meget omstændelige præsentationer.

I anden del af bogen er det ikke mindst Bohrs idé om komplementaritet, der behandles. Bohr ville gerne undersøge, om det var muligt at generalisere ideen fra atomfysikken om, at elektroner både kan behandles som partikler og bølger.

Det blev et af Bohrs hovedærinder i de sidste årtier af hans liv, sammen med det internationale arbejde, der behandles i bogens del tre.

Som Ridder af Elefantordenen fik Bohr sit våbenskjold placeret på Frederiksborg Slot. Heri fik han indsat yin og yang-cirklen fra den kinesiske taoistiske filosofi som et symbol på videnskabens helhed – dens komplementaritet. Nørretranders redegør nuanceret for hans komplementaritetsbestræbelser.

Atomvåben

Sidste del af bogen omhandler Bohrs forsøg på under og efter Anden Verdenskrig at skaffe lydhørhed for en langt mere åben verden i både forskning og politik.

Atomvåbnene havde ifølge Bohr fuldstændig omkalfatret international politik, fordi deres anvendelse var lig med selvmord. Denne del af bogen er meget præget af samtiden og især ideer fostret af 1980ernes fredsbevægelser, som også forfatteren var en del af.

I et nutidigt efterord sætter Tor Nørretranders Niels Bohrs betydning i perspektiv ved at inddrage den amerikanske udenrigsminister, Anthony Blinkens, besøg på Niels Bohr Institutet, som netop er i gang med at udvikle en ny generation af computere baseret på kvantemekanikken.

Det er en meget velresearchet bog, Tor Nørretranders har skrevet. På den vis er det en modelbog udi den populærvidenskabelige genre. Bogen demonstrerer imidlertid også, at verden går fremad. I dag ville et bogmanus af denne art sandsynligvis have medført krav fra både forfatteren selv og fra forlaget om en mere gennemarbejdet tekst. Måske ville det så være endt med en cirka 200 sider koncis bog med et dejligt flydende sprog uden hundredvis af kommafejl og med illustrative figurer. Men også uden dette alternativ er jeg parat til at ofre tre dages læsning på bogen.

Det udelelige – Niels Bohrs aktualitet i fysik, mystik og politik
Forfatter: Tor Nørretranders Forlag: Gyldendal. Sider: 480. Pris: 300 kroner.