Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Vold der æder af folkestyret

»Vore politikere må ikke trues til tavshed eller til at lægge bånd på deres politiske gerning af frygt for konsekvenserne.«

Drabet på den britiske politiker Jo Cox er sammen med overfaldet på tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) uhyggelige vidnesbyrd om, at vold og trusler om vold desværre er en del af hverdagen for mange politikere. Nogle må leve med beskyttelse fra livvagter døgnet rundt, andre modtager hyppige trusler på livet mod dem selv eller deres nærmeste som en del af en til tider meget brutal debat på nettet. Nogle betaler den højeste pris – med deres eget liv – for at tjene demokratiet som aktiv politiker. Hver gang det sker, rammer det ikke bare den enkelte og de efterladte, men hele demokratiet og den åbne og fri debat, som er en forudsætning for det.

Motivet bag det brutale drab på den 41-årige Jo Cox er endnu ukendt. Hun mødtes med sine vælgere foran biblioteket i Birstall nær Leeds, da gerningsmanden dukkede op med kniv og pistol. Han blev pågrebet kort efter og har angiveligt tidligere haft psykiske problemer. Men der er også forhold, som indikerer, at drabet er politisk motiveret og relateret til den stærkt polariserede valgkamp op til folkeafstemning om britisk udmeldelse af EU. På samme måde efterforskes overfaldet på Morten Bødskov, der deltog i et fodboldarrangement på Islands Brygge i København som politisk motiveret.

Selv om et drab er langt alvorligere end et overfald, er forbrydelser af denne karakter naturligvis dybt forkastelige og sager for politiet og efterretningsvæsenet. Vore politikere må ikke trues til tavshed eller til at lægge bånd på deres politiske gerning af frygt for konsekvenserne. Derfor skal de beskyttes så godt, som det kan lade sig gøre, uden at demokratiet ender som en parodi på sig selv. At beskytte alle folkevalgte mod enkeltpersoner, som har sat sig for at gøre skade på et andet menneske udfra mere eller mindre vanvittige vrangforestillinger, er stort set umuligt. Men, jo mere vore politikere tvinges til at leve bag sikkerhedsvagter, metaldetektorer og skudsikkert glas, desto mere fjerner de sig fra de vælgere, som ofte beskylder dem for at være fjerne og elitære.

Derfor er det nødvendigt at kigge et andet sted hen, nemlig på den forråede offentlige debat, som leder nogle ud i ekstremer. Den politiske debat i et demokrati handler om holdninger, der brydes, ofte i et hårdt og direkte sprog, som ikke er pakket ind i teknokratiske omsvøb. Vi skal kunne sige tingene ligeud. Men når man ikke kan skelne mellem manden og bolden og angriber politikeren fremfor politikken, kan det gå det galt. Statsminister Lars Løkke Rasmussen advarede i forbindelse med sin seneste nytårstale mod den hårde tone på nettet og nævnte eksempler på, hvordan han er blevet betegnet med sprogets værste gloser. Løkkes advarsel var fuldt berettiget, selv om statsministeren efterfølgende er blevet hånet for at ville lægge låg på debatten. Personlige krænkelser er en del af den samme voldelige kultur, som i sin ekstreme form fører til overfald og drab.

Derfor skal vi ikke acceptere det. Vi må finde en måde at komme uvæsenet til livs. Nettet og de sociale medier er et gigantisk samtalerum og en gave til demokratiet. Men det motiverer også til en selvforstærkende kultur, som rammer selve demokratiets centralnerve.