Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Virksomheder har brug for kværulanter

Foto: Brian Bergmann

Jagten på en whistleblower er gået ind i Danmarks næststørste fagforbund, HK, hvor en anonym mail er sendt rundt internt. Mailen indeholder beskyldninger mod HK-toppen for at gøre en nu fyret direktør til syndebuk for problemer i organisationen. Fagforbundets formand, Kim Simonsen, går hårdt til værks og har sat politiet på sagen, og HK-toppen skal aflevere deres computere, som skal undersøges for, om de er blevet hacket. Den anonyme sladderhank skal findes!

HK-formand Kim Simonsen er forarget over, at medarbejderne ikke har forstået, at HK har »et tillidsbaseret system«, hvor alle kan komme til ledelsen med problemer. Men formandens udlægning af kulturen i HK har medarbejderne åbenbart ikke megen fidus til.

Frem for nidkært at jagte whistleblowers burde HK og andre organisationer indse, at engagerede medarbejdere ofte har indsigt i organisationen, som ledelsen kan drage nytte af. Skiftende skatteministre ønsker formentlig i dag, at Skatteministeriet og Skat havde lyttet til de ansatte i udbyttesagen, hvor svindlere lænsede statskassen for et milliardbeløb. Det skortede ikke på advarsler fra medarbejdere om, at Skat udbetalte store summer til udlandet i refunderet udbytteskat. Men først alt for sent gjorde ledelsen noget ved svindlen.

Toppen i Dansk Journalistforbund lyttede heller ikke godt nok efter, da medarbejdere advarede om, at der herskede en sexistisk kultur i forbundet, hvor studentermedhjælpere blev udsat for sexchikane af en overordnet, men ikke turde gå til ledelsen. Da sagerne kom frem i lyset, var en af ledelsens reaktioner at skyde tilbage på medarbejderne og beskylde dem for at tage del i en »usund sladderkultur«. Forbundet har dog nu suspenderet direktøren og søsat både en intern og en ekstern undersøgelse af anklager om sexchikane.

Ledelser bryder sig tilsyneladende ikke om at høre ubehagelige sandheder om deres organisation – med det resultat, at medarbejderne som hos HK rundsender anonyme mails, eller går til pressen. I København kaldte overborgmester Frank Jensen (S) det »fuldstændig langt ude over, hvad der er acceptabelt« og »hamrende ærgerligt«, da det kom frem, at oplysningerne om Anna Mee Allerslevs (R) gratis lån til rådhussalen til sit bryllup stammede fra kommunens forvaltning. Oplysningen betød, at pressen gravede videre i Allerslevs embedsførelse og afslørede, at hun havde bedt embedsværket om at hjælpe en privat ven og hans murerfirma, og det hele endte med at fælde de Radikales spidskandidat kort før kommunalvalget. Frank Jensen har dog været for klog til ligesom HK-formanden at involvere politiet og beordre medarbejdernes computere endevendt.

Virksomheder og organisationer har brug for kværulanter, sirener, whistle blowers eller hvad man nu vælger at kalde de medarbejdere, der tør gøre opmærksom på potentielle problemer. Men allermest er der brug for at etablere en åben og tillidsfuld kultur, så ansatte med noget på hjerte tør gå til deres ledelse i forvisning om, at det ikke kommer dem til skade at være åbenmundede, og at de problemer, de rejser, bliver undersøgt og taget hånd om, hvis de viser sig reelle.