Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Vestagers vigtige kamp

»Den kamp, hun fører, mod monopoler og virksomheder, som udnytter deres dominerende stilling, er en af de vigtigste i Europa lige nu.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan virke lidt som Davids kamp mod Goliath, når EUs danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager indleder to store sager mod først den amerikanske gigant Google og i denne uge russiske Gazprom. Vestagers stab af medarbejdere er oppe imod en mindre hær af stjerneadvokater, og der står milliarder af dollars, euro og rubler på spil. Sagerne har været mange år undervejs og er tilmed omgærdet af masser af politiske hensyn. Men lykkes det at gennemføre dem og skaffe beviser for anklagerne i de meget komplicerede sager, kan man kun rose kommissæren for hendes handlekraft.

Læs også: Vestager får kamp til stregen af gigant-selskaber: En hær af advokater venter

Google anklages blandt andet for at udnytte sin dominerende stilling som verdens mest brugte søgemaskine til at favorisere sine egne kommercielle interesser. Og det russisk kontrollerede Gazprom beskyldes for at tage overpris for sin gas i en række østeuropæiske lande fra Bulgarien i syd til Estland i nord, hvor man er dybt afhængig af de russiske forsyninger. Desuden anklages den russiske gasgigant for at forhindre videresalg af gassen og blokere for, at konkurrenter kan komme ind på markedet.

Desværre har især Gazprom-sagen været alt for sovset ind i stormagtspolitik. EU har de seneste ti år været i gang med at samle beviser mod den russiske mastodont. Og selv om sagen synes ret oplagt, har blandt andet konflikten i Ukraine betydet, at man i EU har holdt sig tilbage. I sagen mod Google har store lande som Frankrig og Tyskland i flere år presset på for at få den indledt af hensyn til egne interesser. At det nu sker er en sejr i sig selv, ikke mindst fordi en retssag vil betyde, at der kommer fokus og større åbenhed om det, der er med til at skade konkurrencen i Europa. Store virksomheder som Google skal ikke dømmes, fordi deres service og produkter er overlegne, men i tilfælde af at de misbruger overlegenheden og den dominerende stilling, som de har på markedet.

Læs også: Rusland forventer »absolut upartiskhed« fra Vestager

Da Margrethe Vestager besluttede at forlade dansk politik til fordel for posten som konkurrencekommissær, blev det ivrigt diskuteret, om det nu også var en tung post, hun havde fået eller bare en lidt halvkedelig administrativ forpost. De to gigantsager, som Vestager nu har åbnet, må feje tvivlen af bordet. Hun sidder på en af de mest magtfulde poster i EU-Kommissionen, og den kamp, hun fører, mod monopoler og virksomheder, som udnytter deres dominerende stilling, er en af de vigtigste i Europa lige nu.

Når EU har besluttet at liberalisere energimarkedet, skal man stå fast og være tro mod den beslutning og ikke acceptere det russiske magtspil, hvor man forsøger at praktisere del og hersk og at spille nogle lande ud mod andre. Det er helt essentielt for det frie marked og de principper, som EU og det indre marked bygger på, at der bliver slået ned på monopoldannelser og misbrug af en dominerende stilling. Derfor bør Kommissionen også sørge for, at man har midlerne og musklerne til at hævde sin autoritet i disse sager. Og så skal man måske minde om, at David faktisk vandt over Goliath på Det Gamle Testamentes tid.