Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Vestager bør feje for egen dør i Airbus-sagen

I den seneste eskalation af den ulykkelige handelskrig mellem EU og USA har Trump holdt sig til spillereglerne. Der er behov for, at EU personificeret ved konkurrencekommissær Vestager fejer for egen dør.

Det er ikke alle Margrethe Vestagers sager, der har holdt i »byretten«, og amerikanerne har hende mistænkt for tilbøjelighed til at sætte kikkerten for det blinde øje, når det gælder europæiske selskaber. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARIS OIKONOMOU

I begyndelsen af oktober fyrede præsident Trump en ny salve af i handelskrigen mod Europa. Den 18. oktober indfører USA nye toldsatser mod europæiske varer. Dansk ost og forarbejdede kødprodukter bliver også ramt. Det er vel, hvad man kan forvente af en Trump, der ikke er meget for internationalt forpligtende samarbejde, og som blæser på internationale regler, der møjsommeligt med USA i spidsen er opbygget i tiden efter Anden Verdenskrig? Det er »America first«, også når det er i strid med spillereglerne?

Ikke altid. I den seneste eskalation af handelskrigen mellem USA og EU følger Trump verdenshandelsorganisationen WTOs spilleregler til punkt og prikke, mens EU, personificeret ved konkurrencekommissær Margrethe Vestager, indtager skurkerollen.

Balladen udspringer af en gammel strid om konkurrenceforvridende subsidier til europæiske Airbus og amerikanske Boeing. WTO afgjorde tidligere i år, at EU havde undladt at få tilbagebetalt milliarder af dollars i ulovlig statsstøtte til Airbus. Så kan den krænkede part, USA, ifølge WTOs regler svare igen med straftold på krænkerens varer. USA havde ønsket en straftold på i alt 11 mia. dollars, men WTO afgjorde i begyndelsen af oktober, at 7,5 mia. dollars måtte være nok.

Tragedien fortsætter, fordi WTO forventes senere at statuere, at Boeing også har fået ulovlig statsstøtte, så EU efter WTO-reglerne kan svare igen med straftold på amerikanske varer. Så har vi en eskalerende handelskrig, som nok foregår i overensstemmelse med den internationale retsorden, men alle handelskrige, legitime eller ej, er dybt skadelige for begge de involverede parters velstand og velfærd.

Fænomenet Trump er mere komplekst, end hans kritikere ofte er villige til at indrømme. Trump har faktisk nogle legitime indvendinger mod især Kinas handelspolitiske adfærd, men Airbus er ikke et enestående eksempel på, at USA kan have legitime bekymringer over europæisk konkurrenceforvridende adfærd. Som regel reagerer Trump uhensigtsmæssigt og uovervejet på legitime handelspolitiske bekymringer. Men i tilfældet med Airbus, har USA holdt sig til spillereglerne, selv om det har været en tålmodighedstestende langvarig proces.

EU bærer således et tungt ansvar for den seneste eskalation af handelskrigen. Hvorfor har EU ikke for længst fået ryddet op i sumpen af ulovlige subsidier til Airbus? Svaret er sørgeligt enkelt, det har EU ikke, fordi EU-Kommissionen har ligget under for nogle snævre industriinteresser til skade for EUs borgere.

De seneste fem år har EU haft en meget aktivistisk og berømmet konkurrencekommissær, der som bekendt hedder Margrethe Vestager. Hun har været hurtig på aftrækkeren, når det gælder mistanke om ulovlige statssubsidier i form af gunstige skatteaftaler især til amerikanske multinationale selskaber, også i langt mindre oplagte sager end den om Airbus. Det er ikke alle Vestagers sager, der har holdt i »byretten« – bl.a. fandt EU-Domstolen ikke, at en skatteaftale, som kaffekæden Starbucks indgik med Holland, var ulovlig statsstøtte – og amerikanerne har hende mistænkt for tilbøjelighed til at sætte kikkerten for det blinde øje, når det gælder europæiske selskaber.

Hvad enten den mistanke er berettiget eller ej, er der god grund til at spørge, hvor Vestager og EU-Kommissionen har været henne i Airbus-sagen. Trumps tosserier er ikke den eneste årsag til den eskalerende handelskrig mellem EU og USA. Der er i høj grad behov for, at EU fejer for egen dør, før handelskrigen eskalerer helt ud af kontrol.

OLE P. KRISTENSEN