Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Verdens byer er centrale i jagten på klimaløsninger

Klimapolitikken har brug for borgmestre, der tager ansvar, og erhvervsliv, der engagerer sig for at skabe de nødvendige klimaløsninger. Derfor er der grund til at holde godt øje med C40-topmødet i København.

Børn fra hele verden er kommet til København for at være med i kunst og kultur-udstillingen Happy Xmas Trees, der i år har de 17 FN-verdensmål, børn, klima og bæredygtig skovplantning som omdrejningspunkt. Inspirationen fra C40 i København skal nu blive til konkrete samarbejder, investeringer og løsninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste er enige om, at vi bør gøre en indsats for hurtigt at bremse klimaforandringerne. Men handlingen kan nogle gange være svær at få øje på. Derfor er C40, der de seneste dage har fundet sted i København, relevant at rette blikket mod. For her diskuteres noget af det, som ofte halter i klimaindsatsen: de konkrete og brugbare løsninger, hvor byer og erhvervsliv spiller tæt sammen.

C40 begyndte som en sammenslutning af 40 byer. I dag er 94 med. Der bor omkring en halv milliard mennesker i de 94 byer, og de repræsenterer omkring en fjerdedel af verdensøkonomien – og endnu mere på udledningsfronten.

Derfor er byerne oplagte centrale aktører i jagten på klimaløsninger. Hvis man forbedrer f.eks. cykeltransporten eller har mere fokus på genbrug i byerne, er det ikke et ubetydeligt aftryk i klimaregnskaberne.

Byerne har ofte et mere konkret og direkte samarbejde med erhvervslivet end de mere rammesættende stater. Byer kan med investeringer i løsninger, der ligger tæt på borgerne, sætte gang i det samarbejde med erhvervslivet. Derfor bruger 300 erhvervsfolk i dag anledningen til at mødes med C40-deltagere, og store danske virksomheder som Ørsted og Carlsberg presser på for klare rammer for erhvervslivet.

Byerne er også mere fri til at gå forrest, end deres regeringschefer og parlamentarikere ofte er. F.eks. har over 400 borgmestre i USA underskrevet Parisaftalens målsætninger. En aftale, som den amerikanske præsident, Donald Trump, som bekendt på skandaløs vis forlod.

Vi husker alle COP15 i København, og hvor nedslående det var, at verdens ledere ikke kunne blive enige om en ambitiøs aftale for klimaet. De mange storpolitiske hensyn og særinteresser har i FN-regi ofte blokeret for en samlet holdning – endsige løsninger. Men byerne har heldigvis valgt at påtage sig det ansvar, de har. Således udtalte Warszawas borgmester på C40, at det nu var tid til handling, hvilket ikke just er de toner, vi normalt hører fra det kulelskende Polen. Man kan kun håbe, han holder ord.

C40 er et oplagt sted at kigge efter inspiration. At konferencen i år holdes i København, er derfor ingen tilfældighed. København lever fortsat højt på sit image som grøn foregangsby, og de mange cykler i bybilledet er et blikfang, som politiske ledere verden over gerne vil kopiere.

Byerne bør oppe sig. Af mange årsager. Dels har de et stort ansvar for at være med til at løfte den fælles klimaudfordring. Dels har de af økonomiske årsager ikke råd til at lade være. Grønne storbyer har lettere ved at tiltrække grønne arbejdspladser og dermed vækst. Og grønnere byer har også lettere ved at tiltrække borgere, der helt forståeligt ønsker sig åndehuller og frisk luft.

Helt centralt er det selvfølgelig, at C40 ikke strander i flotte ord og greenwashing, hvor man pynter sig med lånte fjer.

Det gælder også for København. For mens København ikke er karrig med sine ambitioner, så er det under al kritik, at en del af byens CO2-reduktion skyldes den omdiskuterede brug af biomasse, der officielt betegnes som CO2-neutralt, men som reelt er CO2-udledende i større eller mindre grad. Ligesom københavnernes glade privatforbrug af f.eks. rejser eller køb af importerede forbrugsgoder ikke er talt med.

Inspirationen fra København skal nu blive til konkrete samarbejder, investeringer og løsninger. Dertil har byerne både en forpligtelse og et ansvar.

METTE ØSTERGAARD