Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

»Venstrefløjen er endt i rollen som forsvarer af antidemokrater«

»Gennem årtier har venstrefløjen i Danmark brugt sine kræfter på ikke at kritisere nutidens mest pågående og synlige antidemokratiske kraft i Danmark.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da nogle af de mest hardcore antidemokratiske islamister forleden fyldte Nørrebrohallen – mændene til den ene side, kvinderne via sidedøren til den anden – optrådte nogle få demonstranter uden for hallen med en lille sang og et tilbud om et kram. Kort efter forlod de området, mens islamisterne fyldte Københavns Kommunes hal med synspunkterne om stening af utro kvinder og homoseksuelle, afskaffelse af demokratiet og indførelse af sharialovgivning i almindelighed.

Man må undre sig over, at samfundet ikke kan afslå at udleje mødelokaler til så autoritære foreninger som Hizb ut-Tahrir. Men især må man undre sig over fraværet af demonstranter, ikke mindst fra venstrefløjen. Her er tale om en ideologi, som vil sætte den kritiske debat ud af kraft, som undertrykker kvinder og mennesker med en anden seksuel orientering. Hizb ut-Tahrirs ideologi forsøger i al væsentlighed at afskaffe samtlige de fremskridt hen mod frihed og ligestilling, som blandt andet venstrefløjen i Danmark har demonstreret for og kæmpet for i årtier.

Alligevel var der groft sagt ikke et øje fra venstrefløjen til stede, da islamisterne samledes for blandt andet at høre på den taler, som ved en tidligere lejlighed har appelleret til sine trosfæller om at dræbe jøder.

Gennem årtier har venstrefløjen i Danmark brugt sine kræfter på ikke at kritisere nutidens mest pågående og synlige antidemokratiske kraft i Danmark. Venstrefløjen har brugt kræfterne på at angribe dem, der har kritiseret islamisterne. Politikere som den radikale Zenia Stampe forsømmer ikke en lejlighed til at råbe »racister« efter folk, der stiller kritiske spørgsmål om islam. Venstrefløjens svar på islamismen er bekymrede opfordringer til at »tale sammen«. Et fremtrædende medlem af Enhedslistens folketingsgruppe har i ramme alvor foreslået at den vestlige koalition skal gå i dialog med Islamisk Stat. På de sociale medier har kreative folk foreslået at sende en delegation fra Enhedslisten til Islamisk Stat til Syrien for at bane vejen for dialogen. Tilbudet er vist ikke blevet modtaget.

Venstrefløjen er endt i rollen som forsvarer af de antidemokrater, som samme venstrefløj ville have angrebet, hvis antidemokraterne havde været hvide nazister fra Greve. Da islamkritikeren Nicolai Sennels ved årets begyndelse sammen med en lille flok ligesindede demonstrerede mod »islamisering«, blev de mødt af en moddemonstration, mens Sennels selv blev krævet fyret fra sit job i Københavns Kommune. Et par tusinde tilhængere samlet på Nørrebro for at hylde den undertrykkende ideologi, som de forlod i Mellemøsten, får ikke nogen op af stolene.

Netop nu, hvor antallet af ind- og gennemrejsende mennesker til Danmark med hovedsagelig muslimsk baggrund har passeret 10.000 om ugen, er der behov for at markere de værdier, som Danmark bygger på. Mange indrejsende er sikkert flygtet fra netop autoritære samfund og Islamisk Stat. Alligevel må der, trods venstrefløjens tavshed, ikke herske tvivl om, hvad der gælder i Danmark.