Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Velfærdsstaten skal reddes fra sig selv

»Vi fortsætter med en omfordeling af monstrøse dimensioner.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en virkeligt vigtig debat om behovet for nye reformer af økonomi og samfund, som professor i økonomi, Nina Smith, rejser med sin kronik i Berlingske torsdag. Timingen er også god, idet problemstillingen bliver central for et hedt efterår på Christiansborg og for udviklingen i Danmark mange år frem. Hun slår til lyd for, at det politiske fokus må skifte fra de seneste mange års reformer af arbejdsmarkedet med det formål at bringe flere mennesker ud i job og dermed øge beskæftigelsen.

Meget positivt er opnået på denne måde, men dansk økonomi har det seneste årti været hårdere ramt på væksten end vores naboer. I stedet bør politikerne løfte blikket ud over mange andre områder med behov for forandringer: Nina Smith peger på mere erhvervsrettet uddannelse, bedre vilkår for at etablere og udvikle virksomheder samt styringen og indretningen af den offentlige sektor som de væsentligste indsatsområder. Det sidste har hun så inderligt ret i. Verdens største og dyreste velfærdssamfund trænger til et gevaldigt serviceeftersyn.

Tanken bag regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag, hvor kommunerne og statslige institutioner skal spare på budgetterne, så der frigives midler til områder, der trænger til investeringer, er for så vidt god nok. Men den klassiske metode med grønthøsteren har for det første haft den skadelige effekt, at kommunerne ofte har ladet besparelser ramme borgernær service i stedet for at afvikle overflødigt bureaukrati. For det andet batter det jo ikke nok. Det er alligevel kun promiller i de offentlige budgetter, der bliver flyttet rundt på.

At der er småtterier til forskel blev til overflod udstillet i valgkampen sidste år, hvor forskellen på partiernes politik skulle måles på decimalerne. Der sker ingen reel omstilling. Vi fortsætter med en omfordeling af monstrøse dimensioner, hvor man flytter penge fra middelklassen tilbage til selvsamme middelklasse gennem en labyrint af beskatning og bureaukrati, som filtrerer kraft og initiativ ud af samfundet. Imens får det offentlige forbrug stadig lov at vokse. År for år får vi en dyrere og dårligere offentlig sektor, som skatteborgerne alligevel forventes at bakke op om.

Så tak til Nina Smith for et visionært indlæg i denne livsvigtige diskussion. Vi bør prioritere uddannelse, erhvervsudvikling og en mere effektiv offentlig sektor. På ét punkt vækker kronikken – og andre økonomers opbakning – dog en lille undren. Efter anprisningen af »de sidste 25 års store og meget succesfulde reformer« følger nemlig anbefalingen om at fjerne fokus fra arbejdsmarkedet og arbejdsudbuddet. Med fjernelse af mellemskatten, højere grænse for topskat, halvering af dagpengeperioden, nedskæringer i efterløn og reform af kontanthjælp og førtidspension, er der angiveligt ikke mange lavthængende frugter tilbage, og der vil ifølge Nina Smith altid være mennesker, som det ikke er muligt at få i arbejde på en meningsfuld måde. Hun har ret i, at vores velstand netop skal komme de svageste til gode, de der har hjælp behov. Med 800.000 danskere uden for arbejdsmarkedet og en betydelig udfordring med integration af nye borgere synes arbejdet dog ikke helt forbi på det område heller.

Hvis man ønsker at bevare verdens bedste velfærdssamfund, skal det reformeres, mens vi endnu har råd til det. Politikerne må derfor opfordres til at spytte i næven og give hinanden hånden på, at der kommer reelle forbedringer ud af det forestående efterårs vigtige forhandlinger.