Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Våbenhvile på Nørrebro – min bare

»Det er grotesk, at det ikke forlængst er lykkedes at få disse kriminelle anholdt, sigtet, tiltalt og dømt.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Nilsson / TT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal vi slå det fast med det samme. De personer, der står bag skyderierne på Nørrebro og har dræbt og såret mennesker, er slet og ret kriminelle. De hører hjemme i et fængsel. De kan rende rundt og indgå såkaldte »våbenhviler« og lave aftaler om at indstille skydningen i en måned med naive, men sikkert velmenende personer i diverse »fædregrupper«. Det ændrer bare ikke ved bundlinjen – at deres forbryderiske aktiviteter skal standses, og de skal stilles til ansvar for det, de har gjort.

Det, der foregår på Nørrebro i og omkring Mjølnerparken, er ren og skær bandekriminalitet. Det er grotesk, at det ikke forlængst er lykkedes at få disse kriminelle anholdt, sigtet, tiltalt og dømt for det, de har begået. At tage en hel bydel som gidsel i en bandekonflikt i halve og hele år er en falliterklæring også for de familier, der ikke magter opgaven med at opdrage deres børn til at være normale samfundsborgere.

Det er en hån mod retsfølelsen, at det eneste, der er sket, er, at en række »fædre« forhandler en såkaldt våbenhvile igennem med banderne. Man indgår bare ikke den slags aftaler med forbrydere. Det udstiller, at samfundet har spillet fallit, og det må for alt i verden ikke forhindre politi og sociale myndigheder i at fortsætte arbejdet med at få disse personer væk fra gaderne og få inddraget de ulovlige våben.

Det kan godt være, at det er lettere sagt end gjort. Men her er der en situation, som kræver, at man skærer ind til benet og sørger for at få disse mennesker standset. »Fædregrupperne« skal i hvert fald ikke forvente at få hverken ridderkorset eller befolkningens evige taknemmelighed for, at de har forhandlet en såkaldt »våbenhvile«, som i øvrigt kun er indgået, fordi banderne rent ud sagt taber penge, fordi deres sindssyge skuddueller har nået et niveau, hvor kunderne til deres narkohandel flygter.

Alle taler om at samkøre banderegistre og sociale registre, så man kan trække bandemedlemmerne i sociale ydelser. At gøre det forbudt at bære rygmærker. Det er jo fint. Så gør det dog i stedet for at tale om det. Men det handler i første omgang om at få disse bandemedlemmer bag lås og slå og beslaglagt deres våbenlagre. For disse lagre udgør en reel trussel på andre områder. De kan bruges af terrorister, som får den gode idé at skyde folk ned i en helt anden sags tjeneste.

Det kan undre, at disse såkaldte »fædre« ikke er skredet ind noget før. Det har angiveligt taget måneder at »forhandle« med de to bander, Loyal to Familia og Brothas. Så man kan forstå, at det der med »loyalitet over for familier« og at være »brødre« kun gælder en meget snæver kreds. Den omfatter absolut ikke de almindelige familier på Nørrebro og slet ikke »fædregrupper«.

Så situationen er meget enkel. Lad os få banderne væk fra gaderne med en kraftig politiindsats. Lad os stresse grupperne og trække dem i sociale ydelser. Lad dem føle, at man ikke opfører sig sådan i Danmark. Lad det få konsekvenser. Men lad det ske nu.