Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Leder: USA kan antænde endnu en mellemøstlig konflikt

»Måske siger Obama også tak for sidst til Trump, som – inden han tiltræder – har valgt at politisere en sprængfarlig situation.«

Ortodos jøde på vej hjem fra grædemuren passerer muslim i bøn i Jerusalems gamle by. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsøger præsident Barack Obama desperat at sabotere den kommende præsident Donald Trumps Mellemøsten-politik? Den tanke kan man godt få, efter at Obama undlod at nedlægge veto mod en kontroversiel FN-resolution, der fordømmer Israels bosættelsespolitik i de besatte områder.

Obamas konfrontationskurs over for Israel kommer kort efter, at Trump havde udnævnt en omstridt ambassadør i Israel – en person som støtter Trumps ønske om at flytte den amerikanske ambassade i Tel Aviv til Jerusalem.

Ganske vist flugter resolutionen med årtiers amerikansk kritik af Israels fortsatte bosættelser på Vestbredden og i Østjerusalem. Men man har trods alt ikke set, at en amerikanske regering har undladt at nedlægge veto, hvis Israel for alvor kom i knibe. Kritikken af Israels bosættelsespolitik har traditionelt været ført i direkte forhandlinger med skiftende regeringer i Jerusalem. Ikke gennem FNs Sikkerhedsråd, som er det mest bindende internationale organ, der findes.

Og det er netop det, der er problemet: At en afgående amerikansk administration intet gør for at standse en Israel-kritisk resolution tre uger, før Obama træder tilbage.

For en resolution i FNs Sikkerhedsråd er noget helt andet end resolutioner i FNs generalforsamling. Sikkerhedsrådsbeslutninger kan give Israel alvorlige problemer.

Palæstinenserne får helt andre muligheder for at kunne indhente fordele ved kommende fredsforhandlinger ikke mindst i spørgsmålet om retten til landområder For nu har de fået mere tyngde bag argumentet om, at Israel begår ulovligheder med bosættelserne. Derfor er Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, også mere desperat end normalt.

Man kan få den tanke, at Obama siger tak for sidst ikke kun til Benjamin Netanyahu, som har ydmyget Obama den ene gang efter den anden – senest da han takkede ja til en invitation fra republikanerne i Kongressen til at tale fra USAs fornemste talerstol midt under valgkampen, uden at præsidenten var blevet orienteret på forhånd. Netanyahu valgte at kritisere den amerikanske præsident. Det var uhørt og blev noteret i Det Hvide Hus.

Men hvad der er værre: Måske siger Obama også tak for sidst til Trump, som – inden han tiltræder – har valgt at politisere en sprængfarlig situation ved at love, at han vil flytte den amerikanske ambassade i Tel Aviv til Jerusalem.

USA er dermed godt og grundigt ved udenrigspolitisk at male sig op i et hjørne ved hjælp af en nuværende og en kommende præsident, der har valgt en af verdens farligste konflikter som intern kampplads kort før, at Trump bliver indsat som USAs 45. præsident.

Obamas og Trumps magtkampe kan resultere i, at endnu en ulykkelig konflikt blusser op og føjer sig til de utallige tragedier, som Mellemøsten er kendt for.

Og der er intet, der tyder på, at det stopper. Obama har allerede beordret sin udenrigsminister til at fortsætte diplomatiet for at få parterne til forhandlingsbordet. Så kampen om palæstinenserne og Israel fortsætter helt frem til, at Barack Obama forlader Det Hvide Hus.