Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Unges misbrug

Præcist timet op til denne weekends festival i Roskilde, hvor en ung svensk mand desværre tirsdag omkom som følge af narkotika-indtagelse, landede historien om, at en bekymrende stor del af den danske ungdom reelt bærer på et misbrugsproblem.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny rapport fra Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet viser således, at hver 12. unge mellem 15 og 24 har et så stort forbrug af enten narkotiske stoffer eller alkohol, at det betegnes som et behandlingskrævende niveau.

Tallene er chokerende, selv om de måske ikke burde være det. Det har længe stået klart, at danske unge starter tidligt - meget tidligere end i andre lande - med at drikke alkohol. Det er også åbenbart, at der i Danmark hersker en beruselseskultur, som man kun kender fra få andre steder, f.eks. Storbritannien, hvor der da også har rejst sig en markant debat om den såkaldte »binge drinking«, hvor det ikke handler om at nyde alkohol, men om at hælde i hovedet til man knap kan stå på benene længere. Tidligere undersøgelser har også vist, at både hash og hårdere stoffers udbredelse blandt unge vokser - og for længst har bevæget sig fra de store byer ud over det ganske land.

Alligevel er det rystende, at 55.000 helt unge danskere i virkeligheden har et forbrug, som betyder, at de burde gå i behandling straks. Det burde mane til eftertanke - og handling. Ikke nødvendigvis i form af nye forbud og restriktioner, for der findes lande, hvor rusmidler er lige så frit tilgængelige som i Danmark, men hvor omgangen med dem alligevel foregår mere forsvarligt og afbalanceret. Derimod kan der være grund til at appellere til alle ansvarlige - de unge selv, deres forældre, myndighederne, festivalarrangører, gymnasierektorer og andre - om ikke blot passivt at acceptere den bestående situation og slå det hen med, at »danske unge altid bliver sindssygt fulde.«

Således er der som nævnt titusinder af forældrepar, der har sendt deres store børn til festival i Roskilde i denne weekend. Det kan de fleste formentlig gøre i relativ tryghed - trods dødsfald og alarm. Festivalen er ikke, som nogen ellers har forsøgt at beskrive det, én stor narkobule. Men at der også i Roskilde som i det omgivende samfund er problemer med narkotika, og at man åbenlyst kan finde et markant forbrug af f.eks. hash, kan der ikke herske tvivl om. Alligevel er det som om ingen rigtig har lyst til at sætte foden ned. Festivalledelsen nøjes med defensivt at meddele, at man »vil oplyse gæsterne om sin holdning« til stoffer, mens man kunne høre dansk politi aflevere det temmelig overraskende budskab til de unge festivaldeltagere, at de skulle tage deres egne stoffer med, hvis de ville indtage den slags.

Der måtte et opråb fra SFs Karina Lorentzen til, før debatten blev rejst, om dét nu var en tilstrækkelig aktiv ageren fra arrangører og fra politiet. På samme måde må man spørge forældrene til de danske unge, som i alt for stort tal ikke selv kan styre deres indtag af såvel alkohol som stoffer, om ikke de efterhånden burde træde i karakter. Som tallene viser, er det vist ved at være på høje tid.