Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Trumps 100 dage – USA kan være på vej tilbage

»Intet er helligt. Alt kan drøftes. Også i det politisk korrekte USA.«

Præsident Trump i Det Ovale Værelse. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Donald Trump kan fejre sine første 100 dage som præsident i sikker forvisning om, at 96 procent af de vælgere, der stemte på ham, stadig mener, at han er en god præsident. Det viser målinger. For ganske vist er det ikke lykkedes for ham på det konkrete lovgivningsmæssige plan at gennemføre noget af det, han lovede vælgerne. Men de stoler på ham. Han har nemlig vist viljen til at ændre tingenes tilstand i USA. Hans vælgere har tillid til, at det nok skal lykkes for ham, selv om han paradoksalt nok i de mere almindelige popularitetsmålinger scorer rekordlave point, fordi den første tid har været præget af delvis kaos og få resultater.

Donald Trump har på det udenrigspolitiske område vist en anden vej end sin forgænger, Barack Obama, der nærmest meldte USA ud af verdens konfliktzoner. Trump har med sine kontante udsagn og konkrete aktioner formået at få verden til at lytte. Kina er nærmest blevet blød i knæene. Det ser ud til, at kineserne, som i årtier har spillet et dobbeltspil i Nordkorea, nu er indstillet på at stramme det økonomiske greb om landets leder, Kim Jong-un, så Nordkorea tvinges til at opgive atom-ambitionerne.

Selv om NATO-landene også under Obama lovede at hæve bidragene til NATO til to procent af bruttonationalproduktet, så var det tøvende. Trump har aktualiseret den debat, og diskussionen er nu en del af det politiske tankegods i flere af medlemslandene, ikke mindst under indtryk af, at USA kan være på vej tilbage på verdensscenen.

Der er flere lande, som under Obama nærmest kastede sig i armene på Rusland præsident, Vladimir Putin. Med Trumps mere kontante stil og også vilje til at forhandle bredt med internationale ledere uanset deres demokratiske sindelag, ser det ud til, at USA igen vil spille en rolle internationalt. Ikke som verdens politibetjent. Det klarer USA ikke alene. Men som en afgørende spiller, der ikke er bange for at engagere sig i selv svære konflikter.

Det bliver på mange måder en anden stil end Obamas. Selv om man ikke med sikkerhed kan sige, hvordan Trump vil optræde, når han deltager i de første store internationale forhandlinger, er ingen i tvivl om, at Trump har ambitioner om, at USA skal gøre en forskel.

På det indenrigspolitiske område har det vist sig at være mere kompliceret, hvad Trump også selv i interviews har indrømmet. Der er ikke meget, der er lykkedes. 100 dage er også en alt for kort periode at dømme et præsidentskab på. Trump har »opdaget«, at en demokratisk proces tager tid. Især når problemet er, at en kongres – selv med et republikansk flertal – ikke kan blive enig om ret meget. Trumps og republikanernes løfter om at omgøre sundhedsreformen Obama-care er ikke blevet til noget, fordi republikanerne ikke kunne blive enige. Lige nu er der fokus på en skattereform, som det også kan blive svært at få igennem.

Men Trump har gjort op med én ting: Intet er helligt. Alt kan drøftes. Også i det politisk korrekte USA. Og det er måske starten på et præsidentskab, som i det lange løb kan vise sig at blive en succes.