Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Trump og racismen

»Der var ny-nazister blandt dem. Der var medlemmer af Ku Klux Klan, og der var personer med tilknytning til »hvidt herredømme« -bevægelserne.« Fold sammen
Læs mere
Foto: CHIP SOMODEVILLA

Donald Trump har igen ladet sit temperament løbe af med sig. Just som man troede, at han havde fat i den rigtige »tone« efter volden og demonstrationerne i Charlottesville, så faldt præsidenten i »fælden« på en pressekonference. Efter at have leveret de rigtige ord dagen før med en kraftig fordømmelse af racisme, Ku Klux Klan og folk, der mener, at den hvide race er alt andet overlegent, vendte Trump tilbage til sin retorik fra førstedagen. Han gentog, at det ikke kun var den ekstreme højrefløjs skyld, at demonstrationerne mod fjernelsen af en statue af den berømte sydstatsgeneral Robert E. Lee løb af sporet. Ifølge Trump var det også venstrefløjens skyld ud fra devisen, at der skal to til et slagsmål.

Dermed sidestillede han som præsident to grupper, som i den pågældende situation næppe kan sidestilles. Den ene gruppe er en dybt racistisk gruppe. Der var ny-nazister blandt dem. Der var medlemmer af Ku Klux Klan, og der var personer med tilknytning til »hvidt herredømme« -bevægelserne. Oven i købet begik en sympatisør fra den ekstreme højrefløj drab ved at køre sin bil ind i flokken af demonstranter, hvorved en ung kvinde blev dræbt.

Den anden gruppe var en mod-demonstration, som helt sikkert ikke gik af vejen for et slagsmål. Men den dræbte altså ikke nogen. Så at sidestille de to grupper var i denne sammenhæng helt ude af trit med, hvad en præsident normalt gør. De fleste af hans forgængere i embedet ville rette fordømmelsen mod netop de racistiske grupper. Ikke kun på grund af drabet på den unge kvinde. Men også fordi racisme i alle afskygninger er bandlyst i det amerikanske samfund. Præsidenten skal forsvare de grundlæggende frihedsrettigheder: At man i USA er lige for loven, lige uanset race og religion, og at hadsk opførsel over for andre racer uanset hudfarve eller religion ikke har plads i det amerikanske samfund. Derfor faldt det mange for brystet, at Trump netop ikke tog direkte fat i den mest højreekstreme gruppe. Og da han selv er sårbar og under mistanke for netop ikke at ville kritisere den slags grupper, fordi han kunne hente støtte fra dem under præsidentvalget, mødte Trump protester fra alle sider i samfundet – venner som fjender, erhvervsfolk som almindelige borgere, demokrater som republikanere.

Trump har ret i, at der eksisterer en meget voldelig venstrefløj i USA. Han har også ret i, at mange højreorienterede har svært ved at komme til orde i dagens USA. Men tiden var ikke inde til at rejse den diskussion. Den skulle han have taget i en anden situation. For der har været mange tilfælde af, at voldelige venstreorienterede har forsøgt at begrænse ytringsfriheden for højreorienterede bevægelser. Men som præsident skal man vælge sine kampe, og i denne situation burde det ikke have været svært, når man ved, hvad man er oppe imod. En primitiv sydstatsideologi fra Ku Klux Klans og andres side, som baseres på had til sorte, jøder og andre minoriteter i samfundet.

Flere sydstater har besluttet at fjerne sydstatssymbolerne fra det offentlige rum. Det er lovligt at protestere mod den beslutning. Men når der blandes netop had ind i argumentationen, er der kun én vej at gå som præsident: At fordømme de mennesker, som stadig tror, at den hvide race står over alle andre.