Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Trekløveret er en ny start og en stærkere regering

LA-leder Anders Samuelsen, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og K-leder præsenterer deres fælles VLAK-regeringsgrundlag på Marienborg. Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2016 Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er grund til at ønske et stort tillykke til de tre partier, som nu indleder et tæt samarbejde i den nye trekløverregering. De tegner med det regeringsgrundlag, som er præsenteret, en positiv og klar retning for Danmark økonomisk, kulturelt og værdimæssigt.

Men først og fremmest er der grund til at ønske tillykke til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som på en uge har været i stand til at vende en helt fastlåst situation, hvor regeringen var trængt op i en krog med et truende valg hængende over hovedet, til nu at kunne gå til Dronningen og præsentere en ny regering. Og vel at mærke en regering, som er langt stærkere og har et betydeligt bedre manøvrerum i forhold til de øvrige partier i Folketinget.

Regeringsgrundlaget indeholder en række præcise pejlemærker omkring vækst og beskæftigelse, politi, forsvar, udlændingepolitik og meget mere. Men det 86 sider lange grundlag er også klogt, fordi det tydeligvis anerkender de parlamentariske vilkår - at den regering, der nu bliver dannet, skal søge sit flertal fra sag til sag.

I den uge, man har siddet og forhandlet på Marienborg, er man ikke faldet for fristelsen til at låse sig selv fast på meget konkrete forslag, som meget vel kunne kaste den nye trekløverregering ud i de samme løftebrud, som plagede Lars Løkke Rasmussens forgænger.

Både de Konservative og Liberal Alliance har sat fingeraftryk på det nye regeringsgrundlag. Hvem, der har fået mest, vil vise sig med tiden, når de konkrete forslag skal forhandles på plads i Folketinget. De Konservative har vundet nogle klare sejre, ved at forsvaret får tilført flere midler, ved at grundskylden fryses fast, indtil et nyt system for boligbeskatning er på plads, og ved at der opstilles grønne mål for energiforbruget.

Liberal Alliance har blandt andet fået en række forbedringer af erhvervslivets rammevilkår, en ny taxalov og en revision af offentlighedsloven med i regeringsgrundlaget.

Det store slag om regeringens økonomiske 2025-plan, som blandt andet rummer reformer af skat, SU og pensionsalder, er udskudt til efter nytår, men ambitionerne er opretholdt.

Når det gælder den offentlige vækst, har den nye regering sat målsætningen ned fra 0,5 til maksimalt 0,3 procent årligt, det er formentlig meget realistisk i forhold til at få gennemført fremtidige finanslove med Dansk Folkeparti, men det er ikke ambitiøst nok. Der er et meget stort potentiale i at forbedre og effektivisere den offentlige sektor. Og skal Danmark for alvor ud af sin vækstkrise, er det nødvendigt, at den offentlige økonomi fylder mindre. Også selv om det må konstateres, at det går i den rigtige retning forholdsmæssigt, så længe den private sektor vokser mere end den offentlige.

Med trepartiregeringen har Løkke taget et vigtigt skridt mod at danne en regering, som er mere robust, står på et bredere fundament og er i stand til at føre en klar borgerlig kurs for Danmark. Om den bliver lige så stabil, som Fogh-regeringerne var i 00erne, afhænger i høj grad af Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahls vilje til at indgå i et forpligtende samarbejde. Det regeringsgrundlag, som nu er lagt frem, har i hvert fald ikke opstillet forhindringer for, at det kan lykkes. Tværtimod.