Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Thulesen og Mette F. er havnet i et meget dårligt selskab

Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF) deltog forleden i etager i topmød sammen med 3F. Foto: Liselote Sabroe Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vis mig dine venner, og jeg skal fortælle dig, hvem du er. Det gælder også i politik. Og med fagforbundet 3Fs store anti-reform show i Cirkusbygningen i København mandag aften har Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti desværre afsløret vennekredsen så tydeligt, at der er grund til dyb bekymring. Med 3F som showvært og succesfuld lobbyist og Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl som æresgæster har de to største partier i Folketinget allieret sig med nogle af de mest bagstræberiske kræfter i dansk fagbevægelse. Det lover ikke godt for fremtiden, hvis opbakningen til S og DF bliver ved med at være så stor, som den er i dag. Sammen er trekløveret i stand til at sætte Danmark i stå og hælde ladninger af beton ud over det eksisterende velfærdssamfund.

For dem, der måske har glemt det, gik 3F engang under navnet SiD. Men uanset navnet har de ufaglærtes organisation og fagbosserne i Kampmannsgade i årtier kæmpet imod stort set alle reformer, der har haft til formål at udvide arbejdsstyrken, sikre fremtidens økonomi og reducere antallet af personer på passiv forsørgelse. Uanset om det har handlet om pension, dagpenge, kontanthjælp, førtidspension eller andet. Det var SiD med daværende formand Hardy Hansen, der i midten af 1980’erne satte 180 millioner kontingentkroner af til at vælte statsminister Poul Schlüter i protest mod hans genopretning af dansk økonomi og med påstande om »den sociale massegrav.«

Det store LO-forbund kæmpede så voldsomt mod Poul Nyrup Rasmussens første beskedne efterlønsreform i 1998, at SR-regeringen reelt tabte valget i 2001. SiD var også dyb modstander af de arbejdsmarkedspensioner, som alle eksperter i dag er enige om sikrer en holdbarhed i økonomien og var med til at afmontere den pensionsbombe, der på et tidspunkt tikkede højt under det danske samfund.

Mandag aften lod Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl sig hylde af knap 1.000 3F’ere som de sande helte, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) desværre havde måttet kapitulere og opgive regeringens mål om at sætte pensionsalderen op med et halvt år, fem år før tid. Hvad det nye bagstræberiske trekløver i dansk politik ellers kommer til at byde på fremover, kan man kun frygte for til lyden af den store cementblander.

Hvis det er 3F, der svinger taktstokken i den økonomiske politik, er det helt slut med alt, hvad der lugter af reformer, som kan udvide råderummet, gøre det muligt at sætte skatterne ned og investere i for eksempel uddannelse og forskning. Og det er ærgerligt. Måske allermest for de ufaglærte, som rammes først og hårdest, når det går skidt med økonomien.

At regeringen nu får meget svært ved at nå sit mål om at udvide arbejdsudbuddet med 55.000-60.000 personer frem mod 2025 og at løfte velstanden med 80 mia. kr., kan man vælge at være ligeglad med. Vi hygger os og har det godt med det, vi har. Men verden står ikke stille, og man kan ikke være ligeglad med, om Danmark fortsat er i front eller ej, og om vi har muligheden for at udvikle velfærden, styrke den økonomiske vækst og tiltrække virksomheder. Både DF og Socialdemokratiet har i lange perioder hver for sig bidraget til at reformere velfærden til gavn for alle. Sammen byder de to partier kun på stilstand.