Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Thulesen Dahl skylder en undskyldning

»Thulesen Dahl bør øve sig på at sige »gomen nasai.« Det betyder undskyld på japansk.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, har givet en undskyldning af en størrelse, som vil indskrive sig blandt de største i nyere dansk politisk historie. Det er ikke hverdagskost, at en partileder uden forbehold tager ansvaret for perlerækken af begynderfejl, der gennem godt et år har gjort Liberal Alliance til genstand for hån, spot og latterliggørelse. Satiretegnerne har haft en fest, mens de tegnede Samuelsens ministerbil parkeret i toppen af træer. Partiets troværdighed hænger som et sommerhus ved Lønstrup halvt ud over klinten, mens vælgerhavet buldrer nedenunder.

Men Anders Samuelsen er ikke ene om at skylde vælgerne en undskyldning. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, har i forløbet været mere optaget af at tale om, hvad der ikke kunne lade sig gøre, end at bane vej for vigtige politiske resultater.

Kristian Thulesen Dahl har ad flere omgange forsvaret partiets obstruktion med ønsket om at opnå størst mulig indflydelse på dansk politik. Men efter alt at dømme har det været vigtigere for Thulesen Dahl at tugte Liberal Alliance end at opnå den indflydelse, som faktisk var mulig. Og som konen i muddergrøften har Dansk Folkeparti nu forpasset muligheden for at opnå de bedste resultater på skatte- og udlændingepolitikken.

Statsministeren stillede forleden det gode spørgsmål om, hvorfor udlændingepolitikken skulle forhindre, at en sosu-assistent fik lidt større økonomisk råderum. Og omvendt må man undres over, at uenighed om skattepolitikken skal forhindre nødvendige opstramninger af udlændingepolitikken. Det flertal, der står bag udpegningen af den nuværende regering, har – eller burde have – pligt til at gennemføre begge dele.

I det lys burde Anders Samuelsen i sin bodsgang få selskab af Kristian Thulesen Dahl. På ingen tid er det lykkedes Dansk Folkeparti at svække den regering, den har bragt til magten, og at skabe alvorlig tvivl om, hvorvidt der kan opstilles et troværdigt borgerligt tilbud til vælgerne, når næste folketingsvalg skal afholdes om mindre end halvandet år.

Thulesen Dahls snak om en drømmeregering bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti er fantasteri. Med det politiske landskab, som Liberal Alliances overmod og Dansk Folkepartis obstruktion har skabt, behøver socialdemokraterne blot at læne sig tilbage og tage imod tilbagevendende vælgere fra Dansk Folkeparti, mens Nye Borgerlige tager sig af de sidste flygtninge fra blå blok.

Men hvor Anders Samuelsen på nærmest japansk vis har bukket sig i støvet igen og igen, har Dansk Folkepartis leder forsøgt at fremstille det borgerlige sammenbrud som en sejr. Virkeligheden er, at fraværet af skattereformer, der øger tilskyndelsen til at arbejde, vil øge presset for at hente flere udlændinge til ubesatte jobs i Danmark. Virkeligheden er, at almindelige lønmodtagere fortsat skal betale mere i skat, end de behøvede, mens afviste og kriminelle udlændinge vokser i antal.

Thulesen Dahl bør øve sig på at sige »gomen nasai.« Det betyder undskyld på japansk, og skal gentages mange gange, mens han bukker sig dybt for svigtede vælgere.