Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Thornings næste fire år

»Det må smerte i rød blok, at DF har markeret sig som mere socialdemokratisk end Socialdemokratiet selv.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraterne har blæst jagten ind på Dansk Folkeparti ved at regne på alle DFs udgiftskrævende forslag. Den slags er naturligvis altid interessant. Men de vælgere, der i hobetal er flygtet til DF fra Socialdemokraterne, vil næppe være rystet over, at deres nye parti ønsker at lade de offentlige udgifter stige.

Topledelsen hos Socialdemokraterne er mærket af de dårlige meningsmålinger. Vælgernes tillid til statsministerens parti er i forvejen helt i kulkælderen, hvilket måling efter måling bekræfter. Usikkerheden bliver ikke mindre af, at ingen rigtig ved, om statsminister Helle Thorning-Schmidt har tænkt sig at søge permanent ophold i Bruxelles, når der snart skal udpeges en dansk EU-kommissær og i øvrigt fordeles poster i EU.

Det er godt, hvis DF melder, hvad partiet vil. På denne lederplads efterlyste Berlingske forleden, at DF her kommer med nogle klare svar. I Lars Løkke Rasmussens (V) tid som statsminister deltog Radikale og DF i reformpolitikken. Her skylder Kristian Thulesen-Dahl danskerne at blive mere klar i mælet på, om partiet vil stemme for reformer mod, at det på andre vitale områder tilgodeses. Sådan har det været tidligere. Vil Thulesen-Dahl fortsætte dette? Eller hvad vil han? Vi ved det ikke.

Læs også: Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti i opgør om beregninger

Socialdemokraterne har samlet et helt katalog over DF-forslag, og der er blevet regnet på dem. Bevares, der kan sandsynligvis være tale om, at de forudsætninger, som er lagt til grund, ikke er ganske retvisende. Men alligevel tegner de et billede af et DF, der vil bruge endnu flere penge på den offentlige sektor, end regeringen vil.

Heller ikke det er nyt. Det har været en stående kamp i dansk politik i det seneste år. Dansk Folkeparti har klart og utvetydigt markeret, at partiet ønsker en årlig vækst på 0,8 procent om året på den offentlige sektor. Det var det tal, som VK-regeringen selv stod for, da den havde ansvaret. Siden har økonomien fortsat været i slæbesporet, og VK peger derfor på nulvækst i det offentlige. Liberal Alliance på, at der er plads til at udvikle en langt mere effektiv offentlig sektor for en mindre pose penge. Men regeringen selv? Ja, den ønsker en vækst på 0,6 procent og er dermed blevet overhalet venstre om af DF, der her står tættere på Enhedslisten. Det må smerte i rød blok, at DF har markeret sig som mere socialdemokratisk end Socialdemokratiet selv.

Læs også: Kommentatorer: S prøver desperat at hente tabte vælgere fra DF

Lad os endelig få fokus på DF-forslagene. Før valget i 2011 væltede det frem med forslag fra S og SF i milliardklassen. Dengang kunne VK-regeringen fortælle, hvor dyrt det ville blive, men det blev skråsikkert afvist af rød blok. Alle løfterne blev siden skrottet, og en række af SR-regeringens initiativer har haft et fornuftigt vækstsigte. At der blev sparet på dyre velfærdsydelser, og erhvervslivet blev tilgodeset, har været blandt det mest fremadrettede. Den slags appellerer til Radikale og borgerligt-liberale vælgere, men er i modstrid med S-SFs løfter. Hvis Socialdemokraternes beregninger derfor er udtryk for, at Thorning er bekymret over stigende offentlige udgifter og går til valg på fire år til at gennemføre reformer, der appellerer til det blå Danmark, er det fint. Ellers lugter det af misundelse over andres succes.