Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Tal ordentligt om Obama

»Selv om Søren Espersen anvendte et gammelt udtryk »neger« om præsidenten og ikke »nigger«, som socialdemokraten Jeppe Kofod strammede det til, så bliver det i USA opfattet som en provokation, at man overhovedet går op i hudfarven på landets leder.«  (AFP PHOTO / Brendan Smialowski) Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

Det er paradoksalt, at man overhovedet diskuterer hudfarven på den amerikanske præsident. Og selv om Søren Espersen anvendte et gammelt udtryk »neger« om præsidenten og ikke »nigger«, som socialdemokraten Jeppe Kofod strammede det til, så bliver det i USA opfattet som en provokation, at man overhovedet går op i hudfarven på landets leder.

Barack Obama har en hvid mor og en sort far. Han er således et produkt af det multikulturelle samfund, USA også er. Og han er som præsident yderst bevidst om sin oprindelse. Derfor er han forsigtig med netop ikke at være en »sort« præsident, men slet og ret præsident for alle amerikanere, sorte, hvide og alle andre racer og kulører. Faktisk bliver han ofte af de sorte i USA anklaget for ikke at tage hensyn til »sine egne«, når der er en debat om de sortes vilkår i USA. Og han svarer tilbage, at han er hele USAs præsident.

Det er rigtigt, at USA engang imellem kvæles i politisk korrekthed, når man omtaler hinanden. Man siger ikke »neger«, hvis man er hvid. Man kan i nogle tilfælde bruge udtrykket, hvis man er sort og er over 80 år gammel. Så accepteres det. For i den generation af sorte er »neger« stadig anvendt, og udtrykket »sort« anses af ældre amerikanere for at være racistisk, selv om det er det, der bruges af yngre. Hvis ikke man siger det mere politisk korrekte »afro-amerikaner«. Og der er historiske selskaber i USA, som stadig bruger udtrykket »negro« af netop historiske årsager. Men det er sjældent. Det bruges ikke rigtig mere. Og hvis man er hvid og siger »neger«, så er man racist. Så enkelt er det.

Udtrykket »nigger« er bare værre. Det kan godt være, at Jeppe Kofod ikke kender forskellen. Men så må han læse historien og lære især sydstaternes historie bedre at kende. Indtil 1965 havde man de forhadte Jim Crow-love i sydstaterne, som var ren apartheid og raceadskillelse i sydstaterne. Og selv i dag er der i sydstaterne racistiske efterladenskaber, hvoraf udtrykket »nigger« blot er et af dem. Man kan stadig engang imellem høre ultra-racistiske hvide organisationer anvende udtrykket »nigger«. Men selv i de kredse er det sjældent anvendt.

Så ja, der er en forskel, selv om udtrykket »neger« heller ikke lyder for kønt i amerikanske ører. Hvis man anvender det, bliver amerikanerne fjerne i blikket og bliver flove på ens vegne af den simple grund, at et indvandringsland som USA ikke tåler, at man ikke opfører sig korrekt over for hinanden og lader være med at bruge udtryk, som andre ikke bryder sig om. Og hvorfor så også bruge det? Det er der ingen grund til.

Nu er skaden sket, og Jeppe Kofod har gjort det hele værre ved – i en tweet på engelsk oven i købet adresseret til Barack Obamas twitterkonto – at stramme Søren Espersens »neger« til »nigger«. Man kan godt forstå, at Espersen aflyser sin rejse med Udenrigspolitisk Nævn til USA. For »nigger« vil klæbe til ham, selv om han aldrig har sagt det. Vi kan glæde os over Lars Løkke Rasmussens vellykkede besøg i USA i sidste uge. Og håbe på, at fadæsen om »neger« og »nigger« hurtigt bliver glemt.