Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Tal med din teenager

»Det grundlæggende ansvar i hele denne evige diskussion om unge og alkohol, ligger hos forældrene.«

Det er i grove træk den samme historie år efter år. Sommerferien slutter, og et nyt skoleår indledes med en række mere eller mindre rituelle arrangementer, hvor teenagere indtager store mængder alkohol og i øvrigt opfører sig, som teenagere nu gør. Intet nyt i det.

Unge i den aldersgruppe prøver grænser af, forsøger ofte famlende af finde frem til deres egen identitet og skal lære, hvordan man begår sig i et fællesskab med de både skrevne og uskrevne regler, der er forbundet hermed. Når det er sagt, bliver man alligevel noget bekymret, når 15 unge efter en kæmpe gymnasiefest i Dyrehaven bliver indlagt med alkoholforgiftning, flere i livsfare, og personalet på Herlev Hospital efterfølgende slår alarm og taler om de unges tilstand som »chokerende«. Hvorfor har ingen grebet ind?

Det er så nemt at sige, at de unge i dag er blevet mere ansvarsløse og ligeglade med hinanden. Det er der intet, der tyder på – tværtimod. Det er også nemt at skyde ansvaret over på gymnasierne for at gøre for lidt, men sagen er jo, at festen i Dyrehaven foregik uden for skolernes regi og var et arrangement uden styring og bagmænd. Sådan har det været i 30 år. Unge mødes samme tid og sted til fest, fordi det er blevet en tradition. Det er svært at forbyde den slags, og efterfølgende har det da også vist sig, at de fleste skoler rent faktisk har taget afstand fra festen og på forhånd har gjort en aktiv indsats for at fortælle eleverne om risikoen ved at indtage for meget alkohol og blande det med andre rusmidler.

Nej, det grundlæggende ansvar i hele denne evige diskussion om unge og alkohol, ligger hos forældrene. Det er forældrene, der skal tage snakken med deres børn om de risici og farer, der er forbundet med rusmidler. Og det er desværre her, at problemet alt for ofte opstår.

For ét er, at vi er gode til at opdrage børnene, mens de er små og derudover diskutere retningslinjer for alkohol med børnene, når de går i folkeskole, men når de begynder i gymnasiet eller på en anden uddannelse efterfølgende, så »glemmer« vi alt for ofte at tage snakken. Som en tidligere rusmiddelforsker formulerede det her i avisen efter sagen i Dyrehaven: »Forældrene bliver pludselig usikre på, hvordan de skal tage dialogen. De har en tendens til at tænke, at nu er børnene blevet unge mennesker, og at det at deltage i en ungdomskultur og drikke alkohol er en del af en selvstændighedsproces.«

Forældre med teenagere må stoppe med at se på alkohol som en naturlig del af den cocktail, der indgår processen med at gå fra barn til voksen. De må i stedet sætte sig stille og roligt ned med de unge og tage snakken, så vi minimerer risikoen for en gentagelse af hændelserne i Dyrehaven til næste år. Det skulle jo nødigt ende med et dødfald, før alvoren går op for de unge – og deres forældre.