Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Tak til Thorning

Berlingske Mener: Det var næsten som i et eventyr, som ender godt, selv om ingen rigtig ved, hvordan det går til. Men mange af dem med penge på kistebunden syntes, de skulle sige tak til Thorning, for det hed statsministeren i det lille land nemlig.

ARKIVFOTO. Østre Landsret afsiger dom i sagen mod den tidligere topmodel Camilla Vest og hendes mand, der kræver frifindelse i straffesagen om skattesnyd. I Helsingør blev de sidste år hver idømt fængsel i et år og ni måneder. Parret har blandt andet oprettet selskaber på Samoa og i Luxembourg for at undgå at betale skat, mente byretten. Model og designer Camilla Vest viser sin Røde Kors trøje frem. (Foto: BRIAN RASMUSSEN/SCANPIX NORDFOTO 2000) Fold sammen
Læs mere
Foto: BRIAN RASMUSSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var engang et lille kongerige, der var godt at leve i, men hvor folk desværre skulle betale mange penge til skatmesteren i skat. En dag sad skatmesterens skatteopkrævere og talte om, hvad den kommende statsministers mand betalte, eller rettere: Ikke betalte i skat. Skatmesteren havde bestemt, at hvis man ikke havde boet i det lille land i mange år, så skulle man betale skat, når man kom tilbage for at arbejde. Men skatteopkræverne fandt ud af, at det var en fejl, så de nikkede til hinanden og sagde, at fejl laver vi om. Derfor skulle den kommende statsministers mand alligevel ikke betale skat, og det var han og den kommende statsminister meget glade for. For når man gerne vil være statsminister, så er det ikke så godt, hvis man ikke betaler den skat, alle andre skal betale.

Desværre glemte skatteopkræverne at fortælle om fejlen, der ikke længere var en fejl. De plejede ellers at gå hen på torvet, stige op på en trækvogn og råbe højt til alle, når de lavede om eller fandt på nye regler. Men fordi menneskene i det lille land talte så meget om den kommende statsminister og hendes mand, tænkte skatteopkræverne slet ikke på den fejl, der var blevet ændret. De tænkte heller ikke på fejlen, da en af landets smukkeste damer blev dømt til at sidde i arresten under kongens slot fordi hun ligesom statsministerens mand ikke havde betalt skat. Det var den smukke dame forresten meget ked af.

Men så skete noget eventyrligt. Den kommende statsminister var blevet rigtig statsminister og hun fortalte selv om fejlen, der var lavet om, så hendes mand ikke skulle betale skat. Det gjorde hun, fordi hendes kloge gamle rådgiver var kommet til at sige, at hendes mand slet ikke kunne lide damer men hellere ville gifte sig med en mand. Det var en mærkelig og forkert historie, men da kongerigets dommere hørte om den fejl, som ikke fandtes mere, så skulle den smukke dame alligevel ikke i fængsel. Og det bedste af det hele var, at hundrede andre mennesker, som måske også skulle i fængsel eller betale alle deres penge i skat, måske alligevel ikke skulle i fængsel og heller ikke skulle aflevere alle pengene til skatmesteren. Skatteopkræverne var nemlig kommet i tanke om dem, mens de tænkte på den smukke dame der alligevel ikke skulle i fængsel.

Skatmesteren var lidt ked af det hele, fordi hverken statsministerens mand eller de hundrede andre med mange penge i kisterne hjemme i stuerne måske ikke skulle betale dem i skat til skatmesteren alligevel. Hvordan skulle skatmesteren så betale for mad og drikke til sig selv og til alle sine døtre og tjenerne på slottet?

Men de hundrede mennesker med kister med penge, som de alligevel måske ikke skulle betale, var glade. De syntes, statsministerens kloge gamle rådgiver var meget klog, fordi det var hans skyld, at det med fejlen blev fortalt, så alle på torvet kunne høre det. Det var næsten som i et eventyr, som ender godt, selv om ingen rigtig ved, hvordan det går til. Men mange af dem med penge på kistebunden syntes, de skulle sige tak til Thorning, for det hed statsministeren i det lille land nemlig.