Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Tak, DR – men lad ikke sparerunden være en sovepude

Foto: Erik Refner.
Læs mere
Fold sammen

Vores fælles DR skal på slankekur. Politikere med Dansk Folkeparti i spidsen har krævet det i årevis. Konkurrerende mediehuse over hele landet har bedt om det lige så længe.

Hvis DR selv ikke vidste det før, så blev det seneste overforbrug i whisky-klassen nok et nødvendigt vækkeur. Historier om lukrative fratrædelser, en nyhedsdirektørs daglige flyrejser og en studieværts hestetransport over Atlanten afslørede en virksomhedskultur i frit fald og har måske endda kun været toppen af isbjerget.

Det seneste indgreb kom med andre ord som kaldet. Ledelsen af DR effektuerede onsdag en længe planlagt rationalisering og overvejer derfor en opsigelse af op mod 60 medarbejdere. Hverken nyheden eller orienteringsmøderne bagefter har været sjove for de berørte. Selve tiltaget viste til gengæld en vis omhu fra generaldirektør Maria Rørbye Rønns side. Vel ikke ligefrem »rettidig omhu«, som gamle A.P. Møller ville have kaldt det. Besparelsen lignede snarere omhu i sidste sekund. Men altså:

DR skærer fremfor alt i »administrationen og støttefunktioner«, lyder det fra generaldirektøren. Hun må på godt dansk smelte lidt fra det legendariske lag af mellemledere og vil formentlig ikke savne dem. Hun præsenterer samtidig millioner af danskere for lidt mindre skod og meget mere TV af den ordentlige slags. Dispositionen vil i praksis betyde et farvel til X Factor og syndfloden af ufordøjede nyheder og et goddag til dybdegående udsendelser for voksne mennesker.

Så vidt, så godt. Maria Rørbye Rønn har gjort sin pligt og ville i modsat fald have hængt i en tynd tråd. Et velfungerende DR med udelt fokus på kvalitet og politisk uafhængighed er til gavn og glæde for os alle.

Men en nedbemanding på et halvt hundrede er stadig kun et par procent af stationens nuværende stab og vil ikke nødvendigvis stille Dansk Folkeparti og dets meningsfæller tilfreds. Generaldirektørens rationale bag de konkrete beskæringer tyder ikke umiddelbart på en tankegang med gear nok til de langt større udfordringer i fremtiden. Hvis kritiske politikere stiller det gamle krav om en fjerdedel mindre DR frem igen, vil øvelsen kræve afskedigelse af op mod ti gange så mange medarbejdere – og ikke kun mellemledere denne gang.

At opgradere nogle felter og stille med nye ambitioner for andre kan kort sagt være helt fint. Generaldirektøren kommer bare ikke udenom langt mere dybtgående spareøvelser ét eller flere steder i huset. DR må slet og ret tænke visse sider af stationens virke helt fra bunden og herunder granske den stadigt mere konkurrenceforvridende formidling af nyheder på digitale platforme.

En stor virksomhed kan godt rationalisere en smule og samtidig blive bedre. Men lige præcis DR må nok vænne sig til en fremtid med dramatisk mindre fokus på visse områder. Alle vil have et vågent øje på generaldirektøren og hendes bestyrelse i den kommende tid og forvente endnu mere omhu – endda rettidig omhu denne gang.