Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Tag ansvar eller lev på forbrydernes nåde

Caféejeren li Parnians sammen med sin far i Alis bageri i Tingbjerg i København som har været ramt af hærværk. Han fik tirsdag besøg af udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Midt i forfærdelsen over de seneste videooptagelser af hårdkogte forbryderes hærgen i en bagerforretning og café i Tingbjerg i det nordvestlige København kan man glæde sig over en positiv historie. Provokeret af optagelserne af de maskerede mænd, der smadrerede cafeen, fordi ejeren, en ung indvandrer fra Iran, ikke ville betale »beskyttelsespenge«, besluttede den konservative gruppeformand Mette Abildgaard at samle ind til en buket blomster og en æske chokolade til den ramte caféejer. Men på ingen tid er beløbet vokset til flere hundrede tusinde kroner.

Det er penge, som kan havne på et tørt sted, eftersom det angiveligt ikke har været muligt at forsikre forretningen i Tingbjerg-ghettoen. Men vigtigere endnu er, at pengene signalerer en stor velvilje i befolkningen over for en arbejdsom ung mand, der angiveligt sagde nej til afpresning, og en endnu større modvilje mod dem, der angreb cafeen og dens gæster.

Krav om »beskyttelsespenge« under trusler om hærværk og vold er en gammel foreteelse i mange andre lande, hvor vold, korruption og fattigdom har haft langt større plads end i Danmark. Her i landet ser det ud til, at afpresning er fulgt i hælene på den nyere, organiserede bandekriminalitet, som er vokset betydeligt i omfang i takt med indvandring og ghettodannelser.

Politiet forsøger at følge med, blandt andet ved at oprette særlige efterforskningsenheder i Øst- og Vestdanmark rettet mod den tunge, organiserede kriminalitet, der henter store indtægter fra narko- og hashmarkederne. Afpresning af mindre forretningsdrivende hører efter det oplyste til i den fattige del af kriminaliteten og udføres af de yngste i bandernes hierarki.

Som forventeligt har politikere fra justitsministeren over overborgmesteren til folketingsmedlemmer endnu en gang lovet at slå ned på de kriminelle. Ligeledes ganske forventeligt mener SFs folketingsmedlem Karsten Hønge, at skatteyderne skal betale for forbryderne via en statslig forsikringsordning for udgifter som følge af hærværk, hvor ejeren siger nej til at betale beskyttelsespenge.

I den virkelige verden virker hverken rituelle politiske besværgelser eller skattepenge til ofre for forbrydelser på antallet af afpresninger. Og nej, man kan heller ikke i den virkelige verden tømme ghettoerne for unge forbrydere og sætte dem på fly til Mellemøsten. Bandernes overgreb på befolkningen går heller ikke væk, hvis bare vi taler pænt om indvandrere. Se blot til Sverige, hvor man har talt pænt og fortrængt ubehagelige kendsgerninger i årtier, og hvor vold og andre overgreb blomstrer i byområder uden for kontrol.

Læs også: Politiet opfordrer forretningsdrivende til at afsløre afpresning

Hvis folk i ghettoerne ønsker at leve mere trygt, må de selv tage et ansvar. De må løbe en risiko og som caféejeren fortælle politiet, hvad de ved. Hvis beboerne i de berørte områder kan finde ud af at tage ansvar, kan flere forbrydere dømmes og forhåbentlig udvises. Men det kræver mod. Af nogle voksne. Ellers må de affinde sig med et liv på forbrydernes vilkår og nåde. For politiet kan ikke nedkæmpe banderne uden befolkningens hjælp.