Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Sund fornuft at hæve pensionsalderen

»Siden etableringen af velfærdsstaten har vi bevilget os selv flere år med arbejdsfrihed.«

Modelfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Photographer:khunaspix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke en populistisk vindersag at overbevise folk om, at de skal blive flere år på arbejdsmarkedet, hvis de har mest lyst til at trække sig tilbage og nyde de sidste gode år på pension. Derfor var det en kompliceret cocktail med en besk bismag, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) igen serverede i sin nytårstale. Han varslede, at den allerede vedtagne stigning i pensionsalderen ikke rækker, hvis vi skal sikre sammenhæng i økonomien og på arbejdsmarkedet.

»Vi, der har kræfterne, skal blive længere på arbejdsmarkedet,« bebudede statsministeren. Udfordringen er både den meget konkrete, at der skal være en balance mellem indtægter og udgifter i statskassen, og så den at sikre et tilstrækkeligt udbud af arbejdskraft til at holde væksten i gang. Ellers risikerer vi at overlade et fattigere samfund til vores børn og børnebørn.

Allerede fra 2020 begynder pensionsalderen at stige fra de nuværende 65 år, til den rammer 68 år i 2030. Efterårets 2025-udspil fra den smalle Venstre-regering lagde op til yderligere ændringer i retning af senere tilbagetrækning, og det var det budskab, statsministeren gentog – nu som leder af en trepartiregering.

Der er bare ét problem med den plan. Folket vil ikke arbejde så længe, som politikerne lægger op til. Vi har mere lyst til at smide fødderne op eller holde dem i form med motion og i øvrigt nyde et langt otium på caféer og teatre.

En undersøgelse fra TNS Gallup i Berlingske Business torsdag gav et meget klart svar: 56 procent svarede, at raske danskere skal kunne gå på pension tidligere end ved en alder på 68 år. Opbakningen til at forlænge arbejdslivet yderligere er altså mildest talt svag. Derfor kan forslaget alligevel godt være rigtigt.

Mens den gennemsnitlige levealder for danskere er steget støt, lå den almene pensionsalder i knap 50 år fast på 67 år. Fra 2004 gik det så oven i købet i den forkerte retning: I forbindelse med Poul Nyrup Rasmussens (S) løftebrud om indskrænkning i efterlønnen i 1998 blev det samtidig vedtaget at nedsætte pensionsalderen til 65 år. Det er fra det niveau, at den de kommende år stiger til 68 år med de nuværende aftaler.

Fra 1957 til 2030 er resultatet altså, at tilbagetrækningsalderen stiger med ét år. Fra 1957 til nu er middellevetiden steget mere end otte år. Samtidig går vi længere tid i skole, inden vi kommer i gang på arbejdsmarkedet. Siden etableringen af velfærdsstaten har vi bevilget os selv flere år med arbejdsfrihed og relativt færre år med dagligt slid og slæb – og tak for det. Selvfølgelig skal vi have lov at nyde frugterne af et langt arbejdsliv og af, at vi har opbygget et rigt og velfungerende samfund.

Da den første alderdomsforsørgelse blev indført for godt 100 år siden, var det faktisk de færreste, der overhovedet blev så gamle, at de fik lov til at gå på pension. Heldigvis har vi i dag mulighed for at trappe ned og nå at leve drømme ud også i en sen alder. Det nytter blot ikke, at den gode vin og det søde liv får os til at fråse med vores efterkommeres penge.

Vi må i gode tider ikke glemme at være fremsynede. Det er ikke så populært. Så meget mere prisværdigt er det, at statsministeren har modet til at tage ansvar.