Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Stram og retfærdig

»Med R-meldingen forsøger man at lukke ned for en potentiel uenighed med S, men man blotter sig også i forhold til løftebrudsanklager, som Radikale hidtil har været fredet fra.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med Det Radikale Venstres meldinger om, at den nuværende udlændingepolitik skal fastholdes, og at partiet anser den for »stram og retfærdig«, forsøger det lille regeringsparti at undgå, at hele dette område på ny skal skabe splid i forhold til den socialdemokratiske regeringsmakker.

Det er en overraskende melding fra Radikale. Ikke mindst fordi både Margrethe Vestager og før hende Marianne Jelved i årevis havde lempelser på dagsordenen. Så sent som i 2010 efterlyste Vestager »en værdig udlændingepolitik«. Underforstået at VK-regeringens udlændingepolitik var uværdig. Hvis man slår efter i de gamle aviser, er der masser af eksempler på, hvordan Radikale forsøgte at dæmonisere blå blok for den udlændingepolitik, som i VK-regeringens tid blev kaldet fast og fair. Og som parlamentarisk fik støtte fra DF.

Læs også: Thorning: Udlændinge-politikken forbliver stram

På mange måder er det nuværende regeringsgrundlag præget af radikale mærkesager. Meget af det, som fik vælgerne til at forlade Socialdemokraterne og SF ovenpå de mange løftebrud, bærer et radikalt stempel. Men på udlændingepolitikken satte S og SF rent faktisk hælene i, så der var grænser for påfund fra R. Grundtegningen i udlændingepolitikken efter 2001 skulle ganske enkelt fastholdes. Bevares, S og SF udtrykte ønsker om lempelser på en række områder af udlændingepolitikken, og her kunne de jo enes med R. Det er så også sket i de seneste år: Starthjælpen og kontanthjælpsloftet som to meget markante aftryk. Reglerne for familiesammenføring er tillige lempet.

Der er dog slet ikke foretaget de voldsomme ændringer, som blev efterlyst før regeringsskiftet fra radikal side, og som mange på venstrefløjen havde markante ønsker om. Fornemmelsen har været, at det var et område, som regeringen ikke har haft synderlig trang til at gøre til konfliktzone. Sporene skræmmer helt klart. Efter at SF forlod regeringen, har der været en forventning om, at udlændinge- og integrationspolitikken kom til debat. Der er nok af sager, der handler om fejlslagen integration, og der er løbende signaler om problemer i kommunerne.

Imens kan de blå partier, med vekslende stemmestyrke, efterlyse en mere håndfast politik. Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, har bebudet, at vælgerne snart får klar besked om, hvad partiet vil, hvis vælgerne betroer ham nøglen til Statsministeriet. Det er klogt, for det er ikke ganske klart, hvad der skal ske af ændringer med et blåt flertal. Andet end at en række af regeringens lempelser vil blive rullet tilbage.

Læs også: Fornyet pres for opgør med retsforbeholdet

R-gruppeformand Christian Friis Bach efterlyser en »stram og retfærdig« udlændingepolitik, som inkluderer, at partiet vil bevare 24-årsreglen og uændret videreføre den nuværende politik. Med R-meldingen forsøger man at lukke ned for en potentiel uenighed med S, men man blotter sig også i forhold til løftebrudsanklager, som Radikale hidtil har været fredet fra. Vil det radikale bagland se igennem fingrene med dette, så kun Enhedslisten står som det parti, der vil lempe? Vi ved det ikke, men vi ved, at udlændingpolitikken har været sprængstof i 25 år. Så spændingen er ikke blevet mindre i dansk politik.