Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Stop boykotten af hjælp til flygtninge

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Red Barnet og andre hjælpeorganisationer har annonceret, at de trækker sig fra dele af nødhjælpsarbejdet blandt asylansøgere på de græske øer. Det gør de i protest mod, hvad organisationerne kalder EUs »forkastelige« og »brutale« aftale om at sende asylansøgerne tilbage til Tyrkiet fra Grækenland. »Man stuver alle, der kommer til de græske øer, sammen i lukkede centre – altså i det, der tidligere var åbne hot spots, men som i dag mest af alt ligner fængsler med bevæbnede vagter,« sagde Red Barnets i Danmarks generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm, forleden i Jyllands-Posten.

Lindholm har ligget søvnløs på grund af beslutningen, og det forstår man godt. For netop nu er der mere brug for hjælpeorganisationerne end nogensinde. Red Barnet har især taget sig af uledsagede børn, og det er altså dem, organisationen nu lader i stikken. Generalsekretæren indrømmede forleden i Berlingske, at der er rådgivning og støtte til børn, der ikke længere bliver ydet, og at der er mad og tøj, som ikke længere bliver leveret.

Aftalen mellem EU og Tyrkiet er langtfra perfekt, og de humanitære organisationer har formentlig ret i, at forholdene i de græske flygtningecentre ikke er optimale. Men aftalen er nu engang det bedste, regeringscheferne i EU-landene kunne blive enige om i bestræbelserne på at få stoppet strømmen af asylansøgere fra Mellemøsten, Asien og Afrika. Hjælpeorganisationernes opgave er at udføre deres arbejde inden for de rammer, som politikerne i Danmark og EU sætter. De nødlidendes behov kommer i første række. Hjælpeorganisationerne skal ikke politisere og via boykot søge at presse EU i en bestemt retning. Integrationsminister Inger Støjbjerg (V) har ret, når hun peger på, at EU-aftalen er en legal aftale, som er indgået af demokratisk valgte politikere. Det må hjælpeorganisationerne acceptere.

Organisationerne spiller højt spil med skæbner blandt asylansøgerne i Grækenland. Men de risikerer også at skade sig selv. Den borger, der støtter en humanitær organisation, beder ikke om at få en politisk holdning med i købet. Mange vil gerne have sig det frabedt. Hjælpeorganisationerne bør også huske på, at de politikere, hvis aftale de nu forkaster, er de selvsamme politikere, som hvert år bevilger millioner i støtte til organisationerne over finansloven. Alene Red Barnet hentede i 2014 343 mio. kr. hos Danida, EU og andre offentlige kasser ud af samlede indtægter på 465 mio. kr. svarende til 74 pct. af budgettet. Med deres politiske boykot risikerer organisationerne, at nogen får øje på de mange millioner og begynder at stille krav, som kan indskrænke deres aktiviteter. Andelen af privat indsamlede midler er svundet kraftigt de seneste år.

Red Barnet og de andre hjælpeorganisationer må fluks tilbage til Grækenland og passe deres arbejde i de græske modtagecentre, hvor frustrerende og ubehageligt, det end måtte være. Så derfor: Klø på! Og fortsæt endelig med at råbe politikerne op og gøre opmærksom på det, som ikke fungerer. Og hav så tiltro til, at der via den demokratiske proces bevilges flere midler, om nødvendigt. Man kan håbe på, at Red Barnets nytiltrådte internationale topchef, den tidligere socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt, hvis parti støtter EU-aftalen helhjertet, indser dette og snarest sender sine folk tilbage på arbejde i de græske lejre.