Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Støjberg sidder efterhånden med en god sag

Integrationsminister Inger AStøjberg skal forberede sig på tredje samråd i sagen om barnebrudene. Billedet er fra et tidligere samråd. (Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens integrationsminister Inger Støjberg (V) formentlig bruger noget af sin sommerferie på at forberede sig på næste samråd i sagen om barnebrude eller unge asylpar – hvad man nu foretrækker at kalde dem – kan hun i det mindste glæde sig over, at sagen i stigende grad synes at tale til hendes fordel. Godt hjulpet af – asylansøgerne selv.

Mandag kunne dagbladet BT afsløre, at seks af de 32 muligvis mindreårige brude har ændret deres alder, således at de pludselig er over 18 år.

Det gør ikke sagen mindre kompliceret. Og det skal heller ikke fjerne blikket fra, at ministeren muligvis har handlet i strid med loven. I så fald må Inger Støjberg acceptere en påtale eller næse, som det kaldes.

Men man må immervæk sige, at hele sagskomplekset begynder at lugte af en form for stedfortræder-politik. Altså at nogen benytter eller nærmere udnytter de unge asylansøgere til direkte at modarbejde den officielle danske udlændingepolitik.

Det er helt legalt at være tilhænger af en mildere kurs over for flygtninge og migranter og forsøge at ændre lovgivningen på dette område. Men i så fald er det klædeligt at fægte med åben pande.

Konkret handler sagen om, at hvis en asylansøger er under 18 år, kan vedkommende regne med en mildere sagsbehandling. Asylansøgeren er at betragte som et »uledsaget barn«.

Men da pointen er, at vi ikke ønsker barnebrude i Danmark – vist nok heller ikke de Radikale – var det mere betimeligt for nogle af de store piger/unge kvinder at blive myndige i en fart, så de kunne være sammen med deres ældre ægtemænd.

Det anføres til de unges forsvar, at de muligvis kommer fra områder, hvor det kan være svært at fastslå den nøjagtige fødselsdato. Det tror vi gerne.

Men må vi stilfærdigt anføre: De unge har haft økonomisk mulighed samt fysisk og mentalt overskud til at nå frem til Danmark. Derudover har nogle af dem været så velbevandret i danske samfundsforhold, at de har kunnet mobilisere ombudsmanden og efterfølgende sætte gang i procesbevillingssystemet med henblik på at føre retssag mod den danske stat for uretmæssig behandling.

Her kan man da tale om ressourcestærke flygtninge. Eller, desværre: De unge mennesker bliver brugt i et spil, som de ikke har en chance for at gennemskue. Men med stor sikkerhed skader de deres egen sag.

Vi skal naturligvis behandle mennesker, der kommer hertil af nød og søger asyl, efter reglerne og de konventioner, Danmark har skrevet under på. Det gør vi faktisk også.

Danmark har taget og tager fortsat imod tusindvis af flygtninge. De får et sted at bo og mad hver dag. Har de først fået opholdstilladelse, bliver der sat en større integrationsindsats i værk. Den kunne muligvis være bedre, men vi har ikke noget at skamme os over.

Det eneste, Danmark forlanger til gengæld, er, at de nytilkomne respekterer dansk lovgivning og de værdier, som det danske samfund bygger på. Herunder at vi ikke accepterer ægteskab mellem børn og voksne.

Den virkelige skandale i denne sag er de danske statsborgere, der helt bevidst skyder asylansøgere foran sig som et skjold for at omgøre en udlændingepolitik, som et politisk flertal og et flertal af befolkningen støtter.