Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Staten skal ikke stoppe unge iværksættere

Jakob Borg ville stifte egen virksomhed, som lydtekniker, men det satte Statsforvaltningen en stopper for. Han undrer sig over, at staten skal bestemme og ikke hans forældre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Staten sætter i stigende grad en stopper for helt unge danskeres iværksætterdrømme. Som Berlingske beskrev mandag, giver Statsforvaltningen afslag til flere og flere unge under 18 år, der vil starte egen virksomhed. Nogle afslag falder til trods for, at forældrene har givet samtykke og påtager sig den økonomiske risiko.

»Hvad skal du være, når du bli’r stor?« lyder et klassisk spørgsmål fra forældregenerationen til de unge. »Iværksætter!« lyder svaret oftere og oftere. Og heldigvis da. Danske unge er grebet af drømmen om at vriste sig fri af forældrenes lønmodtagerkultur og i stedet arbejde for sig selv – og måske blive rige ligesom forbillederne Martin Thorborg og Jesper Buch. Titlen på Buchs bog, »Kick-Ass – fra kælder til milliard«, udtrykker tidsånden i dagens Danmark.

Men det er ikke den unge og dennes forældre, der bestemmer, om den unge kan etablere egen virksomhed. Den statslige institution Statsforvaltningen, som normalt beskæftiger sig med at sikre børn rettigheder ved skilsmisser og forældres dødsfald, skal først give tilladelse. Men her er den spirende iværksætterkultur i Danmark ikke nået inden for. Mens medierne bugner af historier om iværksættere, der med eller uden held knokler med deres nye virksomheder, så har Statsforvaltningen i løbet af få år så godt som lukket ned for de unges iværksætterdrømme, og færre og færre får tilladelse. I første halvår af 2017 har kun fem procent af de unge håbefulde ansøgere under 18 år fået grønt lys til at gå i gang. I 2014 gjaldt det omkring en tredjedel.

Statsforvaltningen har ikke opdaget, at verden uden for murene er i hastig forandring. »Find dig et almindeligt fritidsarbejde som lønmodtager,« lød beskeden f.eks. til Jakob Kristian Borg, 17 år, som uddanner sig til elektriker. Hans plan om at starte egen virksomhed inden for lydteknik til koncerter er indtil videre opgivet. Forståeligt nok er Jakob skuffet og frustreret, og hans forældre ligeså. De bakker sønnen op, har solide årsindtægter, som er opgivet til Statsforvaltningen, og de vil friholde sønnen for ethvert krav mod selskabet. »Vi mener, at det giver ham bedre muligheder i fremtiden,« siger Jakobs mor til Berlingske.

Grundlæggende er det helt galt, at staten skal bestemme, om et ungt menneske skal starte virksomhed. Det må være forældrenes afgørelse, hvis de ellers kan og vil påtage sig det økonomiske ansvar. Som Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen udtrykker det: »Statsforvaltningen skal ikke komme rendende og sige, at man lige så godt kan være flaskedreng som iværksætter, hvis forældrene vel at mærke hæfter for den unge under 18 år.«

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er bekymret for, at unge mennesker risikerer at opbygge stor gæld tidligt i livet og forklarer, at det er den situation, som Statsforvaltningen skal beskytte dem mod. Men hvis forældrene hæfter for deres barn og ellers har en fornuftig økonomi, burde en situation med stor gældsætning næppe opstå. Nu lover Brian Mikkelsen at indlede en dialog med Statsforvaltningen, men spørgsmålet er, om der skal en lovændring til. Foreløbig må Jakob Kristian Borg stille sig tilfreds med et job i Folkets Hus på Vesterbro. Lad os håbe, det ikke varer for længe, inden han får lov til at springe ud som iværksætter.