Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Staten må styre klimatilpasning

De seneste skybrud har vist, at kommunerne ikke magter opgaven alene.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den seneste uges voldsomme skybrud har aktualiseret debatten om den nødvendige klimatilpasning af det danske samfund. Mange borgere i København og på Sjælland har oplevet, hvordan vandet stiger op af afløb i kælderen, fordi det offentlige kloaksystem ikke kan modstå presset fra de til tider tropeagtige regnskyl. Samtidig viser nye opgørelser, at godt 100.000 husejere bor i områder, der kan blive udsat for oversvømmelser af den type vi set i de seneste dage i flere kommuner på Sjælland.

Et effektivt kloaksystem og diger, der kan sikre lave områder mod stormflod, er en ligeså væsentlig del af et moderne samfunds infrastruktur som veje, jernbaner, lufthavne og elforsyning. Alligevel er det en velkendt sandhed, at landets kloakker i gennem årtier har været underdimensionerede og dårligt vedligeholdt. Og sådan bliver det tilsyneladende ved. F. eks. afviser Københavns kommune enhver tanke om at udbygge kloakkerne, så de kan modstå et skybrud som i lørdags. Det vil koste mere end ti milliarder kr. eller 20.000 kr. pr. borger, og de penge har kommunen ikke. I stedet foreslår kommunens embedsmænd, at husejere pålægges at etablere faskiner, så regnvandet fra hustagene løber ud i grundejernes haver i stedet for at belaste kommunens kloakker. Og SFs miljøordfører Ida Auken supplerer med forslag om at forhøje grundejernes spildevandsafgift for at finansiere en såkaldt grøn løsning af problemerne.

Det er lige netop udsagn af den type, der gør det nødvendigt, at staten går ind og koordinerer kommunernes lokale arbejde med at klimatilpasse deres infrastruktur. Borgere, der i forvejen betaler til kloaksystemer via spildevandsafgifter og derfor har krav på, at de vedligeholdes, skal ikke pålægges nye byrder efter tilfældige lokalpolitikeres for godt befindende. Det er tydeligvis heller ikke tilstrækkeligt med nogle generelle anbefalinger til kommunerne, som dem, der er indeholdt i regeringens hidtil fremlagte planer for klimatilpasning. Der er behov for en central koordinering af, hvilket klima-scenario, der skal ligge til grund for tilpasningen. Der skal også ses på metoderne, så det ikke ender med, at hver eneste kommune udvikler egne løsninger uden hensyn til de stordriftsfordele, der kan opnås ved anlægsarbejder af det betydelige omfang, der formentlig er behov for. Endelig må det være et nødvendigt led i en statslig koordinering, at kommunerne får besked på at omprioritere deres udgifter til fordel for de kloaksystemer, som de har forsømt i årtier.

Det hævdes, at der ikke er stemmer i at prioritere udgifter til kloakker over velfærd. men den antagelse kan meget vel have ændret sig efter den seneste uges begivenheder. De fleste politikere er varsomme med at genere boligejerne med nye skatter og afgifter – de betaler rigeligt i forvejen. Med de regnskyl vi må forvente i fremtiden, kan det blive ligeså politisk farligt at forsømme dem med underdimensionerede og dårligt vedligeholdte kloaksystemer.