Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Spar penge og få et smukkere København

Vi kan få en smukkere og renere hovedstad, hvis Københavns Kommune ville forvalte vores skattekroner med mere omhu, viser rapport.

Tidligt om morgenen kan nattens festligheder være efterladt. Om aftenen har københavnernes liv sat deres præg på parkerne. Ikke mindst om sommeren. Papir. Papkrus. Poser. Lattergaspatroner. Cigaretskodder. Det er ikke vores hovedstad værdigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Det er ikke altid et kønt syn at gå gennem Københavns gader. Tidligt om morgenen kan nattens festligheder være efterladt. Om aftenen har københavnernes liv sat deres præg på parkerne. Ikke mindst om sommeren. Papir. Papkrus. Poser. Lattergaspatroner. Cigaretskodder. Det er ikke vores hovedstad værdigt.

Der er to effektive midler over for svineriet. Det første er at tage det personlige ansvar alvorligt. Eller sagt med andre ord: Ryd op efter dig. Hvad du end kan finde på at smide på gaden, så lad være.

Det andet middel handler om at bruge vores skattekroner fornuftigt. For fakta er, at vi kunne have et smukkere og renere København, hvis Københavns Kommune ville forvalte vores skattekroner med mere omhu.

Revisions- og konsulentvirksomheden Ernst & Young konkluderer i en ny rapport til Borgerrepræsentationen, at halvdelen af de 816 mio. som Teknik- og Miljøforvaltningen bruger på anlæg og renhold af veje, parker og kirkegårde, kan bruges mere effektivt. Halvdelen.

Det er især på vedligehold af parker, men også tømning af skraldespande, rengøring af veje, cykelstier og pladser, der er penge at hente. 75 mio. kroner lyder vurderingen. Hvis Københavns Kommune ville tilrettelægge arbejdet mere effektivt – f.eks. ved helt banalt at optimere ruten for tømning af skraldespande – så kunne der blive ryddet langt mere effektivt op i København – og der ville samtidig være penge at spare, som enten kunne gå tilbage til borgerne, til anden velfærd, eller til et endnu renere København.

Teknologien kan også hjælpe til en mere fornuftig brug af skattekronerne. F.eks. kan skraldespanden snart selv give lyd om, hvornår den er fuld og skal tømmes – så renovationsmedarbejderen ikke kører forgæves. Udlicitering til private selskaber er også en mere effektiv vej at gå. Private selskaber kan ikke være ligeglade med, hvordan skralderuterne ligger, hvis de vil have plus på bundlinjen. Hvis det offentlige ikke med samme nidkærhed kan varetage offentlige penge, så må andre påtage sig opgaven. Vi skal tænke kreativt frem for bare at lade pengene flyde.

I sidste uge skulle Borgerrepræsentationen behandle forslagene til effektivisering og kom frem til, at der skulle ses nærmere på forslagene, men at effektiviseringerne først kan ske fra 2020. Hvilken effektivitet! Borgere i hovedstaden må kunne forvente, at når der opstår muligheder for at yde bedre eller mere effektiv service for færre penge, så griber politikerne straks muligheden. Men 75 mio. kroner kan åbenbart ligge længe og flyde i Københavns gader, inden en politiker gider bøje sig efter dem.

Miljø- og teknikforvaltningen er ikke eneste eksempel, hvor vi kunne få mere ud af skattekronerne i København. Socialforvaltningen har fået udarbejdet en lignende rapport fra PwC, der viser et besparelsespotentiale på drift og indkøb af ydelser på 150-190 millioner over de næste to-fire år.

Ifølge økonomiprofessor Per Nikolaj Bukh er det muligt, fordi der er flyttet flere ressourcestærke borgere til København. De bidrager mere og har brug for mindre. Det skal kommunens udgifter selvfølgelig afspejle.

I de kommende måneder vil den nationale valgkamp udfolde sig, og med den også politikernes lokkende løfter om mere velfærd. Men svaret kan ikke altid være »send flere penge, tak«. Vi må kunne stille krav om, at der ikke bare bruges flere penge, men at de også bruges smartere. I København og i hele landet.

METTE ØSTERGAARD