Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Solen er ikke gået ned over Paris

Trods Trumps afvisning af klima-aftalen fra Paris vil flere amerikanske byer opstille egne miljøkrav. Foto: Saul Loeb/AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har ikke skortet på dommedagsprofetier efter præsident Trumps beslutning torsdag aften om at trække USA ud af Paris-klimaaftalen.

Umiddelbart er det selvfølgelig nedslående, at USA, der er en af verdens største udledere af CO2, har skiftet kurs i klimapolitikken.

Rent politisk har Trump sådan set bare gjort, hvad han lovede under valgkampen, hvor han anklagede klimadebatten for at være rent fup, som kineserne har udtænkt for at svække amerikanernes konkurrenceevne. Trump førte kampagne under parolen »America First«, og aftenens udmelding beviser blot, at det skulle tages alvorligt, når han sagde, at han ville rulle præsident Obamas miljølovgivning tilbage.

Om tilbagetrækningen fra Paris-aftalen så vil »Make America Great Again« for nu at bruge et andet valgslogan, vil der være forskellige svar på afhængigt af, hvem man spørger.

 

Men præsidentens beslutning vil givetvis ikke møde modstand blandt mange af de Trump-vælgere, der bor i stater, hvor lukkede kulminer, stålvalseværker og lignende følger af globaliseringen, og den hidtidige klimapolitik har kostet rigtigt mange arbejdere jobbet og kastet dem ud i noget nær den yderste fattigdom.

Og så alligevel.

»Jeg blev valgt til at repræsentere borgerne i Pittsburgh, ikke Paris,« sagde præsidenten i går med henvisning til den gamle »stålby« i Pennsylvania.

Men blandt de amerikanere, der efterfølgende tog afstand fra præsidentens udmelding, var netop Pittsburghs borgmester, Bill Peduto, der på Twitter skrev, at byen ville følge retningslinjerne fra Paris-aftalen »for vores borgere, vores økonomi og vores fremtids skyld«.

Nok er Peduto Demokrat og dermed Trumps politiske modstander, men han står langtfra alene. Californien, hvor man er langt fremme, hvad angår vedvarende energi, har også tilkende­givet, at man vil indføre egne klimamål i delstaten, uanset hvad der bliver besluttet på føderalt plan. Det samme har borgmestre i en lang række amerikanske byer, ligesom det finansielle marked har set mulighederne i grøn energi. Det er sigende, at præsidentens udmelding ikke resulterede i voldsomme udsving på aktiemarkedet.

USA har alle dage været – og vil også fremover være – en uundværlig allieret for Europa. Men i EU skal man begynde at hæve eget ambitionsniveau til selv at sætte den globale dagsorden i stedet for at blindt at tro, at USA løser alle verdens problemer.

Det har da også været opsigtsvækkende at se, hvordan Kina, hvis premierminister Li netop har mødtes med de europæiske statsledere, på få år har ændret sin klimapolitik i en sådan grad, at eksempelvis de tyske bilproducenter slet ikke kan følge med.

Man skal bestemt ikke sætte det mangeårige venskab med et liberalt demokrati som USAs over styr for at tækkes det kinesiske kommunistiske diktatur, men vi lever i dag i en verden med mange spillere. Det skal man huske i Bruxelles, når man i fremtiden forhåbentlig satser på i langt højere grad at gøre Europa til en stemme, man må lytte til globalt.