Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Søren Pape, hvordan vil du sikre fred og ro på Nørrebro?

»Man kan undre sig over, hvorfor venstrefløjens aktivister igen og igen ender på den forkerte side af stregen. Islamismen er vor tids nok farligste strømning, og de autonome opfører sig som dens nyttige idioter.«

Lørdag d. 3. november demonstrerede Pegida på Nørrebro i København. I den forbindelse var der en gruppe som dannede en anti-Pegida demonstration Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Engang var julen et ukontroversielt anliggende, i dag er den blevet en kampplads. Det sidste så vi her i weekenden, da bevægelsen For Frihed, der tidligere hed Pegida, var gået på gaden for at demonstrere imod, at der ikke er pyntegran og julebelysning på Nørrebro i år.

Ifølge sin Facebookside kæmper For Frihed »for ytringsfrihed og imod den snigende islamisering af Danmark og Vesten«. Men at der ikke er julepynt på Nørrebro, skyldes ikke islamisering. Det skyldes, at den lokale handelsforening har indsendt sin ansøgning for sent og i øvrigt været for nærig til selv at betale for julebelysningen. Alligevel følte For Frihed sig kaldet til at demonstrere for julen, der er blevet en værdikamp og markør for danskhed og vækker stærke følelser, hvilket vi ikke mindst så for fire år siden, da beboerforeningen Egedalsvænge besluttede ikke at indkøbe et juletræ. Dengang endte striden med at blive en landsdækkende debat og skandale.

I weekenden endte demonstrationen med at blive mødt af en moddemonstration og med vold og brand i gaderne. Det venstreradikale netværk NoPegida vurderede nemlig ikke, at For Friheds demonstration handlede om julepynt, men om fascisme og hetz mod befolkningsgrupper. Derfor gik autonome på gaden og kæmpede for mangfoldighed og tolerance – ved hjælp af vold og hærværk og overfald på politiet. Da dagen var omme, havde politiet anholdt 11 moddemonstranter, og venstreradikale aktivister havde gjort sig selv til grin. Igen.

For kun få uger siden så vi noget tilsvarende. For Frihed demonstrerede igen på Nørrebro, denne gang imod Hizb ut-Tahrir. Men undervejs blev de overfaldet af voldelige venstreradikale autonome, eftersom autonome voldsbøller åbenbart foretrækker at bekæmpe fredelige demonstranter frem for en derangeret religiøs bevægelse, der bakker op om social kontrol og undertrykkelse af kvinder og homoseksuelles rettigheder.

Man kan undre sig over, hvorfor venstrefløjens aktivister igen og igen ender på den forkerte side af stregen. Islamismen er vor tids nok farligste strømning, og de autonome opfører sig som dens nyttige idioter. Man kan også undre sig over, hvad meningen er med at forsvare tolerance og mangfoldighed med vold, og hvordan overfald på fredelige demonstranter kan være et forsvar for ytringsfrihed? I det hele taget skulle man tage at genoverveje sine værdier og kampe på venstrefløjen og lade beboerne på Nørrebro være i fred.

Igen og igen tages bydelen som gidsel af demonstranter og moddemonstranter, der påstår at kæmpe for den ene sag efter den anden. Det hele ender som regel med brostenkast og bilafbrændinger, og at politiet må rykke ud.

Det er uvist, om den forkølede flok demonstranter fra For Frihed er meget optaget af julen eller meget optaget af provokationen, men det kan ikke have sin rigtighed, at helt almindelige børnefamilier fra Nørrebro ikke kan bevæge sig udenfor deres eget hjem. De overlever nok, at der ikke er julebelysning på Nørrebrogade, fordi handelsstandsforeningen ikke ville til lommerne, men det er langt værre, at voldsglade autonome tosser rundt og beslaglægger gaderne.

Der synes at ligge en bunden opgave til den nye justitsminister her. Kære Søren Pape, hvordan vil du sikre fred og ro på Nørrebro?