Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Skattely, lov og moral

De lækkede dokumenter kaldet »Paradise Papers« har afsløret, hvordan virksomheder, forretningsfolk, politikere m.fl. har placeret penge i skattely. Dokumenterne menes at stamme fra det Bermuda-baseret advokatfirma Appleby. Billede fra Bermuda. Fold sammen
Læs mere
Foto: CJ GUNTHER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så ruller det næste internationale mediesamarbejde om virksomheder, forretningsfolk, politikere og andre, som i forskellige konstruktioner har placeret penge i skattely. »Paradise Papers« er fællesbetegnelsen denne gang for det omfattende læk af 13,4 millioner dokumenter, som ruller ud i talrige medier i 67 lande.

Om selve de substantielle enkeltelementer i lækket er det for tidligt at fælde endegyldige domme, hvilket da heller aldrig bør være mediers rolle. Men naturligvis er det interessant, at f.eks. den amerikanske handelsminister er medejer af et selskab sammen med blandt andre den russiske præsident Vladimir Putins svigersøn samt en russisk rigmand, der åbenbart optræder på embargolisten over russere, som det er forbudt for amerikanere at handle med. Flere andre relevante historier vil utvivlsomt komme frem, efterhånden som afdækningen sker. Samtidig rejser de mange internationale lækhistorier imidlertid hver gang en intens diskussion om skattely, skattelovgivning - og politik og moral.

I den forbindelse er det afgørende at skelne mellem lov og moral. Det er eksempelvis ikke i sig selv forbudt i forskellige sammenhænge at placere midler i skattely. Det er derimod ulovligt at unddrage sig en ellers forpligtende skatteindbetaling ved at skjule sine midler i sikre havne uden oplysningspligt.

Det er heller ikke forbudt for nationer at konkurrere med hinanden om at tilbyde fordelagtige forhold for erhvervsvirksomheder, herunder multinationale giganter, når de skal beslutte, hvor de vil placere deres aktiviteter. Derimod er det problematisk for erhvervslivet, hvis også EU-lande for at tiltrække investorer skaber en reel konkurrenceforvridning ved i al hemmelighed at give mere fordelagtige vilkår til bestemte virksomheder end til alle andre.

Når man bedømmer alvorligheden af de oplysninger, der fremlægges i diverse læk – hvad enten det er Paradise Papers, Panama Papers eller tidligere Luxleaks – så er denne skelnen mellem lov og moral vigtig. På den ene side er bekæmpelsen af skattely som redskab til skattesnyd vigtig. Samtlige partier i Folketinget stod da også bag en aftale i foråret om at styrke indsatsen mod ulovlig international skatteunddragelse.

På den anden side er det retssikkerhedsmæssigt betænkeligt, hvis virksomheder og enkeltpersoner ikke alene skal agere i forhold til en veldefineret lovgivning, enten på nationalt niveau eller i internationale sammenhænge som f.eks. EU, men også må forholde sig til risikoen for at blive »dømt« politisk og i medierne på en rent moralsk skala.

Diskussionen om skattely må rettelig holdes på den juridiske og politiske bane, også selv om det kan være fristende at gøre den moralsk. Er der begået ulovligheder? Er lovgivningen nationalt og internationalt tilstrækkelig til at modvirke skatteunddragelse i stor stil – eller ikke? Det kan der være forskellige holdninger til alt efter politisk ståsted, hvor opfattelsen af moral naturligvis kan farve indstillingen til behovet for ny lovgivning. Det er helt rimeligt, og som det skal være. Derimod er det ikke rimeligt at forlange, at virksomheder og andre skal underkaste sig dobbelte standarder såvel lovgivningsmæssigt som mere udefinerbart moralske.