Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Sanktionér ledige der pjækker

En undersøgelse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) viser, at der er stor forskel på, hvordan landets kommuner bruger sanktioner over for jobklare kontanthjælpsmodtagere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En undersøgelse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) viser, at der er stor forskel på, hvordan landets kommuner bruger sanktioner over for jobklare kontanthjælpsmodtagere. I nogle kommuner som Lemvig i Vestjylland bliver op mod halvdelen af de ledige trukket i kontanthjælpen. Det sker, hvis de pjækker fra jobsamtaler eller aftaler i jobcenteret. I andre kommuner som Furesø i Nordsjælland er det kun ganske få kontanthjælpsmodtagere, der oplever, at hammeren falder.

Er det så, fordi kontanthjælpsmodtagerne i Lemvig er dovne mennesker, mens de ledige i Furesø er pligtopfyldende samfundsborgere? Eller skyldes det forhold i kommunernes jobcentre, hvor nogle agerer hårdt, men retfærdigt, mens andre tager de ledige med fløjlshandsker? DA hælder til den sidste forklaring, og DAs vurdering deles et stykke af vejen af professor Jacob Nielsen Arendt fra analyse- og forskningsinstituttet KORA.

Det er skadeligt for sammenhængskraften i Danmark, hvis kommunerne lader jobparate kontanthjælpsmodtagere gøre hårdtarbejdende skatteydere til grin for deres egne penge og hæve støtte ved kasse ét, selv om de ikke står til rådighed og opfylder deres forpligtelser til at gå til jobsamtaler, møde op i jobcentret og skrive ansøgninger. Kontanthjælpsmodtagerne lærer, at det er ok at nyde uden at yde. Det er der ikke råd til i vores samfund.

Nu viser det sig oven i købet, at vi gør kontanthjælpsmodtagerne en bjørnetjeneste, hvis vi behandler dem som forkælede børn. De ledige kommer nemlig hurtigere i job, hvis de får et spark bagi. Ifølge KORA kommer både kontanthjælpsmodtagere og ledige på dagpenge hurtigere i arbejde, hvis de sanktioneres eller bare trues med at blive sanktioneret, hvis de ikke passer deres ting.

Men kan vi komme tættere på de store forskelle i sanktioner fra kommune til kommune? Jacob Nielsen Arendt forklarer, at forskning viser, at det kan være svært for sagsbehandleren at sanktionere ledige, som de sidder overfor i hverdagen, da sagsbehandleren kan blive følelsesmæssigt påvirket. »Så det kan meget vel tænkes, at man nogle steder ikke bruger sanktioner, selv om de ledige ikke overholder reglerne,« siger professoren til DAs blad, Agenda. Man tror næppe sine egne øren. Det kan altså være sagsbehandlernes følelser, der afgør, at en ledig som et forkælet barn får lov til at beholde kontanthjælpen, selv om vedkommende pjækker.

Varde Kommune har taget konsekvensen af føleriet, og har fjernet sanktioneringen og flyttet sanktioneringen væk fra den enkelte sagsbehandler. Men sagsbehandlere med misforstået solidaritetsfølelse for de ledige er ikke eneste årsag til, at kontanthjælpsmodtagere, der bliver væk fra aftaler m.m., ikke sanktioneres. Furesø Kommune har ikke ressourcer til at overkomme det, fortæller jobcenterchefen til Agenda. Kommunen mangler sagsbehandlere, for det kræver ekstra arbejdstid for sagsbehandlerne at sanktionere. Det er åbenbart nemmere at lade kontanthjælpsmodtagerne sejle deres egen stille sø.

Kommunerne må gøre op med offermentaliteten og stoppe spild af borgernes penge. Der er masser af ufaglærte jobs inden for landbrug, rengøring og hotel, der i dag besættes af østeuropæere, som kontanthjælpsmodtagerne kan tage og dermed finde ny mening med tilværelsen som medlemmer af det arbejdende folk.