Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Samuelsens firkløver

»Regeringen vil stå styrket, hvis det blå Danmark formår at samle sig.«

Læs mere
Fold sammen

Når Anders Samuelsen op til åbningen af Liberal Alliances landsmøde kalder til ny borgerlig-liberal samling i form af en firekløverregering, har han så ganske ret. Regeringen vil stå styrket, hvis det blå Danmark formår at samle sig om et program, der kombinerer frihed og tryghed med reformer. Et firkløver kræver den nødvendige vilje til kompromis, når man tager magten og ansvaret. Lige netop den del er det springende punkt. Det var en fejl allerede efter folketingsvalget, at det ikke resulterede i en flertalsregering, som også Berlingske skrev klart på lederplads dengang. Men tak til Samuelsen for at gentage opfordringen.

Liberal Alliance er en god historie. Fra et vælgermæssigt nulpunkt har Anders Samuelsen formået at løfte partiet, så det i dag udgør en del af rygraden i det borgerligt-liberale Danmark. Fra at være den nye dreng i klassen er partiet i dag modnet, og ligesom Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti rummer det flere gode ministeremner. Alt for ofte har det politiske establishment rynket på næsen ad LA. Javist, har der været flere skæverter, masser af sælsomme og kategoriske meldinger, og ikke mindst forårets trusler om at vælte regeringen er et lavpunkt. Men Samuelsens politiske retning har adskillige rigtige elementer: Danmark skal være en vækstnation og ikke i bunden af OECD, når det gælder de kommende års vækstforventninger.

 

I Danmark deler vi os efter anskuelser, og det er derfor ikke mærkeligt, at en stor del af vælgerne ønsker en rød regering i stedet for den nuværende. Men der var borgerlig-liberalt flertal i Danmark på valgdagen, og derfor havde det været naturligt at kopiere Poul Schlüters firkløverregering, 1982-88. Eller hvis man ønsker et nyere eksempel på borgerlig genopretningspolitik af økonomien, kan der trækkes på den succesrige svenske regering 2006-14, »Alliance for Sverige«. Under Fredrik Reinfeldts ledelse skabtes en økonomisk reformbølge, der gør at Sverige, ligesom i øvrigt Tyskland, står stærkt rustet, når det gælder vækstudsigterne.

Netop den økonomiske vækst savner vi herhjemme, som Anders Samuelsen betoner. Så også her fortjener Liberal Alliance tak for at dagsordensætte en kritik af den grød af konsensus, der gør, at reformer bliver for små og få. Der er i den grad brug for, at det arbejdende Danmarks interesser varetages. Her er Liberal Alliance en forfriskende stemme, der i form af konkrete forslag formår at sætte dagsordenen. Vi er verdens mest lige land, vi har rekord i skattetryk, vi bruger over 1.000 mia. kr. om året på det offentlige. Kun lige med det yderste af neglene er det lykkedes at skabe et råderum til skattelettelser og velfærdsforberdringer. Men det trues af flygtninge- og migrantkrisen.

I den situation har vi brug for to ting: Værditilvækst, populært sagt at bage en større kage, så der både er plads til dem, der betaler for de mange på overførsler, og de, der uforskyldt er kommet i en situation, hvor de har hjælp behov, kan mærke en varm hånd. Og der er brug for en fast udlændingepolitik, så vi tiltrækker de bedste hoveder og holder grænsen lukket for dem, der hverken bidrager, eller kan og vil Danmark. Det burde de fire partiledere kunne samles om i et firkløver.

Vejen frem, firkløver eller ej, kræver dog, at alle fire blå partier stopper med de urene tacklinger og i stedet møder hinanden i respekt. Når Anders Samuelsen op til LA-landsmødet derfor vover sig så langt frem med sin opfordring, skylder han også selv at levere, både ved at vise vilje til kompromis og ved at stoppe med at true regeringen.