Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Sæt kommunalpolitikerne stolen for døren

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knap 35 år efter udlændingeloven i 1983, der for alvor åbnede for indvandring, står borgerne i Danmark, trods de senere stramninger af udlændingelovgivningen, med alvorlige problemer med tilhørende vanskelige valg, der vil få langtrækkende konsekvenser.

Som det fremgik af denne avis fredag, samler de tilflyttede borgere sig især i dele af København og på Københavns vestegn samt i Odense, Århus og Hørsholm kommuner. I Ishøj er andelen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere nu på over 32 procent. Da tilflytterne, egentlig ganske forståeligt, vil bo blandt mennesker med en kulturel baggrund, der ligner deres egen, bliver udviklingen mere og mere skæv.

Resultaterne af 35 års forkert udlændingepolitik er tydelige. I ghettoområderne bor alt for mange mennesker, der i årevis har levet af offentlig forsørgelse, selv om de i virkelighedens verden aldrig har og aldrig kommer til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Her vokser unge mennesker op, som finder sammen i kriminelle bander i stedet for at søge uddannelse og arbejde. Hårdkogte kriminelle uden for enhver pædagogisk rækkevidde skyder hinanden, og hvem der ellers kommer forbi. Ministre udformer bandepakker, som tydeligvis ikke kan standse voldsspiralen. Bandekrigen og de andre negative historier fra ghettoerne og de islamistiske miljøer har skabt en stigende folkelig vrede og modvilje, som desværre også rammer de titusinder af borgere med ikke-vestlig baggrund, som er lovlydige og arbejdsomme bidragydere overalt i samfundet.

Med ti dage til kommunevalget står vælgere og politikere nu over for vigtige, strategiske valg. Vil kommunen tillade, eller vil den hindre, at ikke-vestlige indvandrere klumper sig sammen i nye ghettoer? Og vil kommunen for alvor sætte kræfter ind på at hjælpe og tvinge unge som gamle indvandrere af begge køn ud på arbejdsmarkedet? Vælgerne har i disse dage chancen for at bede om målbare, konkrete svar fra dem, der ønsker at lede kommunerne i de næste fire år.

Som det fremgår af kommunale nøgletal, er der himmelvid forskel på kommunernes evne og vilje til at sende ledige borgere i arbejde eller i uddannelse. Nogle kommuner, også med mange indvandrere, får kontanthjælpsmodtagere uden andre problemer end ledighed i arbejde på 30 uger. Andre bruger dobbelt så lang tid. Nogle kommuner tøver ikke med at sanktionere, hvis kontanthjælpsmodtagere ikke står til rådighed. Andre viger tilbage. Tør man ikke tage pengene fra folk, der ikke står til rådighed, har man ikke noget at gøre i kommunalpolitik. Der bliver brug for alle hænder i de kommende år med flere plejekrævende ældre og et opsving, der skal holdes i gang. Deltagelse i arbejdslivet er også afgørende for at bremse udviklingen af kriminelle parallelsamfund.

Senest i 2019 får vælgerne mulighed for at vælge et folketingsflertal, der for alvor vil nedsætte barren for udvisninger af kriminelle, og som er klar til fra dag ét at stille krav til de mennesker, der ønsker at bosætte sig her i landet, så vi undgår fortidens fejlslagne forsøg på integration. I mellemtiden har vi chancen for at vælge politikere, der vil passe bedre på det lokale samfund. Stolen skal sættes for døren.